De beeldbepalende woningen aan de Raadhuisweg
De beeldbepalende woningen aan de Raadhuisweg

Commissie Ruimte Steun voor paraplubestemmingsplan Cultuurhistorie

Algemeen Raadhuisweg/Zoutmansweg

Bodegraven-Reeuwijk - Na een lange periode van voorbereiding heeft de Commissie Ruimte met instemming kennis genomen van het paraplubestemmingsplan Cultuurhistorie. In dit plan krijgt een groot aantal panden in de gemeente een beschermde status, een status die verplichtingen inhoudt voor de eigenaren, maar die ook kan leiden tot een financiële bijdrage bij de instandhouding. Een belangrijke uitkomst van de avond was ook dat de 10 woningen aan de Raadhuisweg in Reeuwijk-Brug, die mogelijk gesloopt gaan worden, aan de lijst zijn toegevoegd, hetgeen overigens geen enkele zekerheid geeft voor het voortbestaan van die woningen.

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel mocht van veel fracties de complimenten in ontvangst nemen voor het stuk dat een gedetailleerde beschrijving geeft van de cultuurhistorisch waardevolle panden in onze gemeente en ook de gedragsregels daarvoor vaststelt. Enkele commissieleden vroegen aandacht voor het feit dat subsidiegelden mogelijk ook ingezet zouden kunnen worden voor verduurzamingsmaatregelen. De meeste aandacht ging echter uit naar de positie van de 10 woningen aan de Raadhuisweg in Reeuwijk-Brug. De woningbouwvereniging presenteerde vorige maand al nieuwbouwvisies voor de locatie van die woningen, die door velen als cultuurhistorisch waardevol worden aangemerkt.

Consequenties voor omgeving

Henk van der Smit (SGP) was aanvankelijk wel enthousiast over de nieuwbouwplannen, maar was nog eens gaan kijken en had geconstateerd dat er nog eens goed moet worden nagedacht over de consequenties voor de omgeving. Hij had er dan ook geen moeite mee om de woningen op de lijst te zetten, al is dat, zo voegde hij er aan toe, misschien niet voor de eeuwigheid. Evenals bij de Rietveldwoningen, die onder bescherming van een voorbereidingsbesluit vallen, kan een plaatsing op de lijst echter wel leiden tot een nog zorgvuldiger afweging van nieuwbouwplannen.

Ook andere commissieleden spraken zich uit over de plaatsing van de Raadhuisweg-woningen op de lijst en de wethouder had daar geen enkele moeite mee, zodat de raad naar alle waarschijnlijkheid dit voorstel zal overnemen. Wel werd duidelijk dat de plaatsing op de lijst niet betekent dat de woningen in de toekomst zullen blijven staan. De plaatsing betekent vooral dat de hele sloop- en nieuwbouwprocedure een intensiever overlegtraject in zal moeten gaan en dat de erfgoedcommissie advies zal moeten uitbrengen over het ontwerp van eventuele vervangende woningen.

Respect voor Rietveld

Ten aanzien van de Rietveld-woningen meldde Van den Heuvel dat de rijksbouwmeester naar die woningen had gekeken en dat het overleg daarover doorloopt. Hij hoopt dat in de 2e periode van het voorbereidingsbesluit er tot afronding kan worden gekomen, waarbij hij niet uitsluit dat een deel van de woningen kan blijven staan en dat een deel nieuw wordt gebouwd, met respect voor het ontwerp van Rietveld. Het is de verwachting dat de raad weinig moeite zal hebben met de vaststelling van dit plan, al zijn enkele kleine wijzigingen wel mogelijk.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën