Logo kobr.nl
Foto:
Sport

DOS 110 jaar: "We hebben nog nooit zoveel leden gehad"

Bodegraven - Gymnastiekvereniging DOS bestaat dit jaar 110 jaar. Dit is afgelopen weekend gevierd met een jubileumshow met een feestelijk thema in Sportcentrum De Kuil. Leidster Lenneke Kalisvaart en Caroline Zwaneveld, beiden lid van de jubileumcommissie, vertellen meer over DOS en het verenigingsgevoel.

Lenneke Kalisvaart is al vijftien jaar betrokken bij DOS als leiding en sinds 10 jaar ook bestuurslid van de vereniging. Inmiddels heeft ze drie kinderen, waarvan er twee lid zijn van DOS. "Vroeger woonde ik in Benthuizen, waar ik jaren heb geturnd. Zo'n vijftien jaar geleden ben ik vanuit Benthuizen hierheen verhuisd. Ik heb toen de gymverenigingen in Bodegraven gebeld en gevraagd of ze iemand konden gebruiken als leiding. DOS nam op en die hadden hier wel oren naar." Caroline valt haar bij: "Absoluut. Hoe vaak gebeurt zoiets leuks? We kunnen altijd nieuwe leiding gebruiken."

Caroline is via haar schoonfamilie bij DOS betrokken geraakt, haar schoonmoeder is bijna 60 jaar lid geweest. Toen de kinderen van Caroline graag wilden gymmen, kwamen ze natuurlijk bij DOS terecht. Sindsdien zijn Caroline en haar man ook actiever bij de vereniging betrokken geraakt. "Het is echt een DOS-traditie om lang lid te blijven. Nu heb ik vorig jaar wel afscheid genomen als bestuurslid, maar ik blijf betrokken bij de vereniging. Ik ga ieder jaar nog mee op kamp en zat, samen met mijn dochter, in de jubileumcommissie. Dat zorgde wel voor korte lijntjes. Het vergaderen ging soms door tijdens het diner en dan zei mijn man wel eens 'Gaan we weer vergaderen, dames'. Tja, we kunnen er niks aan doen. We zijn een echt DOS-gezin", lacht Caroline.

Vlekkeloze organisatie

Eens in de vijf jaar organiseert DOS een jubileumshow. Tijdens deze show verzorgen alle groepen, van Dreumespret tot Gymfit, leuke demonstraties. Afgelopen zaterdag was het zover. Er waren ruim 300 kaarten verkocht en meer dan 200 leden gaven een demonstratie. Een enorme organisatie. "Maar gelukkig doen we dit met zijn allen", lacht Lenneke. Veel ouders hebben geholpen tijdens de opbouw van de jubileumshow. Caroline: "We hadden wel 30 vrijwilligers die ons bij allerlei taken hielpen rondom en tijdens de show. Dat is toch geweldig!" Mede dankzij alle hulp, verliep de organisatie vlekkeloos en konden Caroline en Lenneke zelf ook écht genieten van de show. Daarnaast vonden sommige kinderen de demonstratie leuker dan een wedstrijd. "Er zit hier geen druk achter en ze doen een demonstratie met de hele groep, terwijl een wedstrijd vaak individueel is", aldus Lenneke.

Creatief en afwisselend

"De show was echt fantastisch, er zat veel vaart en afwisseling in", vertelt Lenneke. Caroline: "Het leukste vond ik om het verschil in de leeftijden te zien. De jongsten stonden naast de dames en heren van Gymfit. Iedereen kan deelnemen aan lessen bij onze vereniging en gezamenlijk kunnen we zoiets moois neerzetten!" Alle demonstraties hadden iets uniek en vormden met elkaar een mooi geheel binnen het gekozen thema 'Feest'. "De kinderen hadden ook de nieuwe turnpakjes aan. Voor het eerst hebben we deze zelf ontworpen. Een enorme hoeveelheid werk, maar ze zijn echt geweldig geworden", vertelt Lenneke trots. De reacties uit het publiek varieerden van 'het was geweldig, heel professioneel' tot 'een creatieve en afwisselende show'.

Verenigingsgevoel

Als de dames nadenken over belangrijke keerpunten bij de vereniging denken ze beiden direct aan de ledengroei van de afgelopen jaren. Ruim tien jaar geleden kampte DOS met een laag ledenaantal. "Gelukkig probeerden een aantal leden het tij te keren, want we zaten toen in een echte dip", vertelt Caroline. Inmiddels zijn deze inspanningen beloond. "Ik denk dat we nog nooit zoveel leden hebben gehad als nu." Met de groei van de vereniging is het verenigingsgevoel wel behouden gebleven. Een gymnastiekvereniging voor jong en oud waar het plezier in bewegen voorop staat. Lenneke: "Je kunt bij ons sporten op je eigen niveau. Sommigen kunnen nog geen koprol als ze voor het eerst komen, terwijl anderen al een overslag kunnen. Dat maakt bij ons niet uit!"

Tekst: Sabrina Broer

Meer berichten