KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Foto: Loes Kamer

Dominee Tekelenburg neemt afscheid van Hervormde Gemeente Reeuwijk "Het geloof geeft verrijking en verdieping aan ons leven"

Algemeen

Reeuwijk - Nagenoeg zeven jaar is ds. M.J. Tekelenburg predikant geweest van de Hervormde Gemeente Reeuwijk, waarvan zowel de Ichthuskerk in Reeuwijk-brug als de Dorpskerk in Reeuwijk-dorp deel uitmaken. Nu hij een beroep heeft aangenomen - hij wordt predikant in Monster - is het tijd om terug te blikken. Op de gemeenteavond van vrijdag 28 juni neemt hij afscheid, in de dienst van zondag 30 juni zal hij voor de laatste keer voorgaan.

Hoewel niet afkomstig uit een predikantengezin was het voor dominee Tekelenburg een roeping om predikant te worden. "Mijn ouders waren op de kerk betrokken, ik ben met het geloof opgegroeid en als vierjarige had ik al besloten dominee te worden", vertelt hij. "Wat mij toen, denk ik, het meeste aantrok in het vak was het preken, dat is nog steeds het geval. Ik ging in de Hervormde Gemeente Reeuwijk jaarlijks meer dan 80 keer voor, verdeeld over de twee kerken, waarvan van najaar tot voorjaar één keer per maand zelfs drie diensten. Alle overdenkingen schrijf ik zelf. De boodschap doorgeven, dat is mijn doel." Hoewel hij in zijn studietijd vijf jaar missionair werker was en als predikant een opleiding volgde voor werken in een zorginstelling, gaat hij nog steeds voor gemeentepredikant. "De diversiteit van het werk in een gemeente, het met elkaar delen van blijdschap en verdriet voor het oog van God, beschouw ik als bijzonder en waardevol. Evenals het er zijn voor jong en oud binnen de gemeente, het samen toegerust worden."

De Hervormde Gemeente in Reeuwijk telt 1300 leden, waarvan er circa 70 op zondagmorgen samenkomen in Reeuwijk-Dorp en ruim 300 in Reeuwijk-Brug. Alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd, vergeleken met andere protestantse gemeenten zijn er relatief veel jonge gezinnen. Ongeveer de helft van de lidmaten is kerkelijk meelevend. Komend uit een kerkelijke gemeente in IJsselstein werd dominee Tekelenburg beroepen in Reeuwijk. Men zocht een ervaren predikant. "Toen ik hier kwam, was het mijn missie deze gemeente te helpen om te stabiliseren en rust te vinden. Ik ga van nature goed om met diversiteit en pluriformiteit. Het geeft kansen om verscheidenheid van gaven in te zetten. Verder ben ik, overigens ook in mijn vorige gemeenten, voorzitter geweest van de kerkenraad. Leiding geven en de organisatorische kant van de kerk gestalte geven, hebben mij altijd aangesproken."

Samenwerking

In de afgelopen jaren is de samenwerking met andere kerken in Reeuwijk geïntensiveerd, zo is er twee keer per jaar een overleg met de Hervormde Gemeente in Sluipwijk, Protestantse Gemeente De Ark, Christengemeente Elim en de Rooms Katholieke Parochie Sint Jan de Doper te Reeuwijk. De wens van dominee Tekelenburg en de Hervormde Gemeente Reeuwijk was altijd dat alle kerken actief zouden zijn met Bruisend Reeuwijk. Overleg is er ook met de burgerlijke gemeente Bodegraven-Reeuwijk, drie vertegenwoordigers van de kerken zijn daarbinnen actief. "Voor Reeuwijk was ik dat. Het is belangrijk dat we elkaar weten te vinden, dat er sprake is van openheid en respect naar elkaar en zoeken naar hoe we elkaar kunnen versterken." Voorbeelden zijn de Voedselbank en de gezamenlijke Kerstattenties.

Afscheid

"Het afscheid valt mij zwaar. Mijn vrouw, onze kinderen en ik hebben het goed naar de zin gehad in deze gemeente", verklaart de dominee. "Er is de afgelopen jaren veel bereikt. In deze tijd van toenemende secularisatie wordt wel eens gevraagd waarom een mens überhaupt nog zou geloven. Mijn antwoord daarop is: wij zijn als mensen geschapen om omgang met God te hebben ter verrijking en verdieping van ons leven. Het geloof geeft perspectief op een leven na de dood. We doen onszelf en God tekort als we ons daar niet mee bezig houden."

Tekst en beeld: Loes Kamer

Advertentie

Categorieën