Logo kobr.nl

Fairtrade Banana Award voor PLUS supermarkt Hoogendoorn in Waarder

Waarder - Donderdag 27 juni overhandigde wethouder Robèrt Smits aan Dick Hoogendoorn, van de gelijknamige PLUS supermarkt in Waarder, de speciale Fairtrade Banana Award.

De stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk feliciteert en wenst PLUS Hoogendoorn geluk met deze onderscheidende award. De stichting spreekt daarbij de hoop uit dat andere supermarkten in de gemeente ook zullen overstappen op het verkopen van alleen nog maar 100% Fairtrade bananen en andere Fairtrade producten.

Banana Award

Aan het einde van hun winkelronde ontvingen de klanten op deze bijzondere dag bij de kassa een gratis banaan en een bijzonder bananenrecept. Fairtrade producten zorgen ervoor dat de consument weet dat ook de boeren en arbeiders een eerlijke prijs betaald, en daardoor ook betere leefomstandigheden krijgen. Uit enkele willekeurige gesprekjes met winkelende klanten bleek dat ook voor hen een reden te zijn om voor Fairtrade producten te kiezen.

De uitgereikte award had nu de titel “Banana Award“ maar het assortiment aan Fairtrade producten gaat uiteraard, met onder meer ook Fairtrade koffie onder het PLUS supermarkt label, nog veel verder. Maar als één van de, in Nederland, meest gegeten fruitsoorten maken bananen een flink deel uit van de Fairtrade activiteit.

Fairtrade stimuleren

In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo Fairtrade bananen verkocht. Per doos eerlijke bananen wordt één dollar extra betaald aan boerenorganisaties en plantages. Omgerekend levert dat ongeveer 1,7 miljoen dollar aan premie op. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Dat kan zijn aan bijvoorbeeld investering in het bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk richt zich er op om zo veel mogelijk een Fairtrade gemeente te zijn en spant zich in om ook de lokale ondernemers daarin te stimuleren. In Nederland streven in totaal ruim honderd gemeenten er naar om de titel Fairtrade Gemeente te behalen of te behouden. Een gemeente verdient de Fairtrade titel, als winkels, horeca, bedrijven en organisaties er structureel voor kiezen om Fairtrade producten te gebruiken of te verkopen.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Meer berichten