College presenteert startnotitie voor nieuw beleid en organisatie buitensport

Algemeen Sportbeleid Buitensporten

Bodegraven - Nadat de gesprekken over de harmonisatie van de buitensport in het laatste jaar van het vorige college spaak waren gelopen wordt er momenteel hard gewerkt om een nieuw beleid voor de buitensport op te zetten. De raad heeft om een startnotitie gevraagd en die wordt in de raadsvergadering van 30 januari a.s. opiniërend besproken. Om het proces verder vorm te geven is gezocht naar een onafhankelijke, maar op sportgebied deskundige, gespreksleider. Die is inmiddels gevonden, maar de naam wordt op dit moment nog niet vrijgegeven omdat de laatste afspraken nog op een rij gezet moeten worden. Wethouder Dirk-Jan Knol weet wel te melden dat er met de buitensportverenigingen inmiddels gesprekken hebben plaatsgevonden, vooral gericht op het herstel van het vertrouwen.

Het woord 'sportharmonisatie' wil het college niet meer gebruiken. Binnen de al eerder vastgestelde financiële kaders wordt gekeken op welke wijze een nieuwe start gemaakt kan worden voor de verdeling van de lasten. Het college stelt daarbij voor om, zodra een besluit is genomen over het nieuwe beleid en de nieuwe organisatie van de buitensport, het in 2017 genomen besluit over die verdeling in te trekken. De wethouder maakt op voorhand duidelijk dat een aantal aspecten uit het vorige plan aangepast zullen worden maar dat, in samenspraak met de verenigingen, ook gekeken wordt naar een verbreding van de gebruiksmogelijkheden van de accommodaties om daarmee het maatschappelijk belang te versterken.

De wethouder maakte ook bekend dat er een update plaatsvindt van de onderhoudsvoorziening voor het groot onderhoud van velden. Gebleken is dat daarvoor te weinig geld is gereserveerd en hij hoopt dat het mogelijk zal zijn bij de volgende kadernota de reservering naar een reëel niveau op te trekken. De streefplanning is om het traject voor 1 januari 2021 afgerond te hebben, omdat op dat moment de gebruiksovereenkomsten tussen de gemeente en de verenigingen aflopen, behoudens het contract met de Stichting Sportpark Groene Zoom dat tot en met 2024 loopt.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën