Logo kobr.nl
Terug naar de oorsprong: het ouderwetse ‘handjeklap’ waarmee de koop werd bevestigd op kaasmarkt. Op deze foto tussen kaashandelaar Leo Vergeer en kaasboer Wim de Wit.
Terug naar de oorsprong: het ouderwetse ‘handjeklap’ waarmee de koop werd bevestigd op kaasmarkt. Op deze foto tussen kaashandelaar Leo Vergeer en kaasboer Wim de Wit. (Foto: Dirk-Jan Knol)

Gezellige tradities met een vleugje vernieuwing

Bodegraven - Afgelopen weekend was het volop feest in Bodegraven tijdens de Najaarsmarkt. Mede door het goede weer en vele activiteiten kan de ECB (Evenementen Commissie Bodegraven) terugkijken op een zeer succesvolle Najaarsmarkt. Donderdagavond werd al bekend gemaakt wie zich Kaaskoningin 2019 mocht noemen: Marlou Bink-Verkleij. Hofdames Tess van der Gugten en Sanne van de Poll stonden haar drie dagen ter zijde.

De Najaarsmarkt had veel ouderwetse elementen en een aantal nieuwe ontwikkelingen.Een vleugje vernieuwing was de locatie van de Kaas- en Bloemenshow. Deze was dit jaar voor het eerst niet in het gemeentehuis maar in een prachtige glazen tent op het Raadhuisplein. Hier maakten de Kaaskoningin en hofdames in het gezelschap van burgemeester Christiaan van der Kamp op de ouderwetse manier kaas en vond de kaaskeuring plaats. De Historische Kring tentoonstelde vele oude ansichtkaarten uit Bodegraven met het thema 'Groeten uit'.

Op de Kaasmarkt was een ander ouderwets element terug te vinden. De Kaaskoningin opende de markt en kaashandelaar Leo Vergeer en Kaasboer Wim de Wit gingen terug naar de oorsprong: met het ouderwetse 'handjeklap' werd de koop van kaas bevestigd.

Een hilarische vernieuwing tijdens de Najaarsmarkt was de 12-inch race. Volwassen reden verkleed op fietsen met kleine 12-inch banden een race op de baan van het ringsteken. De race werd gewonnen door Fietspad Tweewielers. Ook op de braderie en de kermis was er voldoende te beleven. Zo was Suze jarig en vierde dit op de Kermis van de Najaarsmarkt. Ook stonden de bekende poppen van het poppentheater met een kram op de markt.

Tijdens de Bodegraven Classic & Open BCO-Toerrit riep de Kaaskoningin de heer Kempenaar uit tot winnaar. Daarnaast is er eens in de twee jaar een OldTimer tractorrit. De eigenaren verzamelden met hun prachtige tractoren op de Ruiterlaan en in het Rosarium in Bodegraven. Meer dan 100 tractoren reden een route door de omgeving.

De Kaaskoningin en haar hofdames waren ook aanwezig bij het ringsteken en lieten zich zien tijden de braderie. De dames hebben de Najaarsmarkt, geheel in traditie, op een geweldige wijze opgeluisterd.

Meer berichten