Afbeelding

Leerzame oefening van Rode Kruis in Bodegraven

Algemeen Bedrijfsberichten

Bodegraven - Op dinsdagavond 23 september werd er een grote oefening georganiseerd voor de hulpverleners van Rode Kruis Bodegraven. Het betrof een opschalingsoefening waarbij ook het Noodhulpteam van de regio Hollands Midden bij betrokken was. De oefening vond plaats bij de Prinses Beatrixschool in Bodegraven.

Het scenario van de oefening was een op het oog rustige inzet van evenementenhulpverleners op een kermis. Na ongeveer 10 minuten kwam echter de onheilspellende melding dat er een kermisattractie was ingestort, waarbij mogelijk veel gewonden waren gevallen. Al snel kwamen er verschillende slachtoffers richting de EHBO-post, die was opgebouwd op het schoolplein van de Beatrixschool. Omdat het nu erg druk zou worden voor de hulpverleners werd door de teamleider van het Rode Kruis besloten om de interne opschaling in werking te zetten, om zodoende snel extra hulpverleners ter plaatse te krijgen. Hierbij werd het Noodhulpteam van de regio Hollands Midden gealarmeerd.

Het Noodhulpteam is een team van vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis die 24 uur per dag oproepbaar zijn om hulp te verlenen bij grootschalige incidenten. Deze vrijwilligers kunnen in geval van een groot incident door de 112-meldkamer worden gealarmeerd, om vervolgens in georganiseerd verband hulp te verlenen aan voornamelijk lichtgewonde slachtoffers. Op die manier heeft het ambulancepersoneel hun handen vrij voor de zwaargewonde slachtoffers. Voor de leden van het Noodhulpteam was dit een onverwachte oefening, maar ondanks dat kwam er al snel een compleet team aanrijden om samen met de Bodegraafse hulpverleners de gewonden te helpen.

Rond 21:00 uur was de oefening ten einde. In ongeveer 2,5 uur tijd zijn er bijna 70 slachtoffers geholpen door de vrijwilligers van het Rode Kruis. Voor de regio was dit de eerste keer dat er gezamenlijk een interne opschalingsoefening als deze werd gehouden, waardoor er voor iedereen wat leerpunten zijn om in het vervolg de hulpverlening nog beter te laten verlopen. Het Rode Kruis kijkt terug op een leerzame en geslaagde oefening en bedankt de Prinses Beatrixschool voor het gebruik mogen maken van hun gebouw en schoolplein.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën