Logo kobr.nl
Foto:

Duurzaamheid gevierd

Bodegraven-Reeuwijk - Op 10 oktober wordt jaarlijks de duurzaamheid gevierd. Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk heeft donderdag een flink aantal activiteiten ondernomen waarbij het op een positieve manier belichten van verschillende aspecten van duurzaamheid centraal stond. Esther van den Bor reflecteert: "Duurzaamheid heeft vele facetten, iedereen kan zelf gewoon beginnen, doen. Dat helpt!"

In de vroege ochtend zijn fietsende burgers aan de Zoutmansweg in Reeuwijk aangemoedigd door een applaus. Daarbij kwamen vooral middelbare scholieren en later ook basisschool scholieren voorbij. Ook kwamen er ca. 15% volwassenen voorbij die op de fiets naar hun werk gingen. De actie leidde tot vele blije gezichten.

Plastic soep

Een klein team is later in de ochtend plastic soep gaan vissen. In de oude Rijn in Bodegraven werd in een klein uurtje een halve vuilniszak vol uit het water gevist waarin flesjes en blikjes drinken de boventoon voerde. Ook werd er redelijk wat piepschuim van bouwmateriaal uit het water gehaald. Doordat de Oude Rijn redelijk snel stroomt was de vangst beperkt, maar het beeld wat ontstaat is dat het weggooien van je drink flesje nog steeds erg gemakkelijk gaat.

Aanmoedigen

In de middag zijn bloemetjes gebracht naar een drie bedrijven aangemoedigd. In de categorie Fairtrade heeft Dick Hoogendoorn, eigenaar van de Plus in Waarder, een bloemetje gekregen. In de categorie duurzame mobiliteit kreeg Pizza Domino's in Bodegraven bezoek. Pizza Domino's heeft acht elektrisch ondersteunde fietsen in gebruik voor het thuis afleveren van pizza's en ander maaltijden. In de categorie duurzame energie opwerking gingen de bloemen naar Edelman in Tempel waar deze zomer een zonnepanelenproject werd opgeleverd. Hier wekken nu ruim 2000 panelen dagelijkse groene stroom op.

Vertegenwoordigers

Aan het einde van de dag was er een bijeenkomst in het gemeentehuis. Vertegenwoordigers van het bredere maatschappelijk speelveld waren bijeen om met elkaar kennis te maken, hun rol in duurzaamheid uit te wisselen en vraagstukken te bespreken waarbij ze graag hulp of ondersteuning willen ontvangen.

Volgens gastheer van de avond Arthur van Dijk: "Het is altijd spannend, zo'n bijeenkomst. Maar er was lekker veel positieve energie in de zaal. Dat heb je nodig om een stap verder te komen naar een duurzame wereld. Ik heb genoten."

Meer berichten