Evert Fokker (Korver Kaas) pakt voor de derde goud op het NNKC in de categorie Handel.
Evert Fokker (Korver Kaas) pakt voor de derde goud op het NNKC in de categorie Handel.

Evert Fokker pakt derde gouden plak bij kaaskeurconcours

Human Interest

Bodegraven/Nijkerk - "Wat een trackrecord!" Het enthousiasme van Anita Witzier werkt aanstekelijk tijdens de prijsuitreiking van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) in Nijkerk. Donderdagavond 10 oktober staat Bodegraver Evert Fokker (Korver Kaas) voor de achtste keer op het podium als winnaar van de gouden medaille in de categorie Handel met een score van 239 punten.

Evert komt slechts 2 punten tekort voor de titel als overall winnaar, diegene die de gouden kaasboor wint. De presentatrice somt Everts indrukwekkende prestaties op: 'Drie keer brons, twee keer zilver en nu drie keer goud.' Ze vraagt naar zijn wensenlijstje. "De gouden (kaas)boor!", zegt hij stellig. "Aas je daar op?", vraagt ze. "Jazeker, die wil ik graag winnen en dan stop ik er mee."

Kaasspektakel

Het NNKC is een begrip in de kaassector. Het groeide uit van regionaal evenement voor kaashandelaren tot grootste kaasspektakel van Nederland met de allerbeste kaaskenners. Het concours wordt jaarlijks gehouden tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten, dit jaar op 30 september en 1 oktober in Expo Houten. Maar liefst 560 professionals uit de branche proeven een speciaal voor hen geselecteerd assortiment Nederlandse kaas, zowel fabrieks- als boeren. Het deelnemersaantal was opvallend hoog. Datzelfde geldt voor het gemiddeld behaalde puntentotaal. Vakmanschap en kennis blijven onverminderd belangrijk. Ondanks, of juist vanwege automatisering in de kaassector. Het NNKC kent drie categorieën. Van oudsher Industrie en Handel, sinds een aantal jaar ook Retail. Binnen dit vakgebied is deelname nog in opkomst. De Handel, waar ook Evert in uitkomt, heeft verreweg de meeste deelnemers en dus de grootste concurrentie. Het zilver ging overigens ook naar Bodegraven, gewonnen door Gerard Schlingmann (Zijerveld).

Gouden plakken door gele goud

Evert: "Ja, ik ben heel trots! Wederom prijs, de derde keer goud en acht 'plakken' in totaal. Op het moeilijkste concours van onze branche in Nederland." Jongste dochter Victoria (4) loopt al dagen te stralen met papa's gouden medaille om haar nek. Keuze genoeg met al dat edelmetaal: naast drie keer goud (2014, 2016, 2019), veroverde haar vader ook nog drie keer brons (2001, 2003, 2009) en twee maal zilver (2008, 2017).

Hoe lukt het Evert om zo vaak te winnen? Is het talent? Vakmanschap? Op het podium grapt Evert dat het ook vaak een gok is. De volle zaal reageert onmiddellijk met gelach. Achteraf nuanceert Evert: "Ik heb het meegekregen van mijn vader, Jan Fokker. Alle kennis wordt bij ons van generatie op generatie doorgegeven." Evert, vernoemd naar zijn opa Korver, staat als derde generatie aan het hoofd van familiebedrijf Korver Kaas. "Het lastigst is het proeven van eventuele afwijkingen in de kaas." En daar is Evert meester in. Daarnaast geldt natuurlijk ook 'oefening baart kunst'. Met een knipoog zegt hij: "Al hou ik me niet aan de ongeschreven regels van het proeven. Ik stop niet ineens met koffie, kauwgom of knoflook." Naar proefavonden gaat hij wel, maar pas als het daadwerkelijke proeven afgelopen is. "Dat werkt vaak alleen maar verwarrend, want je hoort de meest uiteenlopende meningen over dezelfde kaas."

Evert maakt het bont

"Op onze boerderij hebben we driehonderd Roodbonter koeien, van het ras Maas-Rijn-IJsselland. De 'dames' geven minder melk, maar de melk is veel romiger, vol van smaak en minder zout. Bovendien leeft dit ras langer." Evert's vader koos de koeien overigens destijds puur vanwege hun kleur.

Kaashandelaar en boer

"Mijn vader nam de kaashandel over zijn schoonvader, mijn opa. Maar zijn boerenhart klopte zo hard, dat hij daarnaast een melkveehouderij begon." Sinds 2011 is Evert eigenaar van de boerderij én de kaashandel. Bodegraven telt nu nog zo'n kleine tien kaashandelaren. Maar Evert is de enige boer in Nederland die ook kaashandelaar is en andersom.

En de geschiedenis herhaalt zich. Naast de kaashandel en de boerderij had Evert samen met zijn vrouw Nelleke ook nog een droom. "Kaas maken van de melk van onze eigen koeien. Onze Roodbonter kaas is een echt familieproduct. Bovendien heeft het onze twee bedrijven samengebracht, de melkveehouderij en de kaashandel." In 2015 kwam die droom uit. Vier jaar later is Roodbonter er in vier varianten: Jonkie, Mild en Pittig. De nieuwste variant heet Roodbonter kaassalade.

Vierde generatie

Evert hoopt dat hun vijf kinderen ook in de kaas gaan. "Ik stimuleer dat natuurlijk wel." Toch verwacht hij niet dat ze op korte termijn al deelnemen aan het NNKC. Zoon Floris en dochters Charlotte, Felicia, Josephine en Victoria zijn nog jong, (veel) jonger dan de meeste deelnemers. "Maar de volgende generatie loopt zich alvast warm. Misschien gaan ze wel eerst de wereld in, maar ik hoop wel dat ze dan terugkomen." Soms werkt stimuleren juist averechts, dus Evert denkt dat ze het wellicht anders moeten aanpakken. "Zo wil ik graag dat ze van kaas genieten, maar voorlopig eten ze de kaas nog niet van ons brood." En dan wordt kaasproeven wel erg lastig…

Tekst en beeld: Ilse Höcker

Advertentie

Categorieën