Afbeelding

Groots eeuwfeest van Goudriaan Jongerius Bouw

Zakelijk

Waarder - Goudriaan Jongerius Bouw viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk sprak met de huidige directeur, Arjan Griffioen, over de historie van het bedrijf, haar 'DNA', de redenen waarom het bedrijf economische crises en klimaatperikelen weet te doorstaan en uiteraard het jubileum.

In 1919 nam Henk Jongerius uit Waarder een klein lokaal timmerbedrijf over. In 1957 nam zijn zoon Jan dit bedrijf over en bouwde het uit tot een gerenommeerd bouw- en aannemingsbedrijf. Ondertussen had bouwbedrijf P. Goudriaan bv zich in Driebruggen gevestigd. Beide bedrijven waren vergelijkbaar qua omvang en werkten ook regelmatig samen. Door het ontbreken van opvolgers bij Jongerius lag het samenvoegen van beide bedrijven voor de hand. Zo kwam in 1991 een fusie tot stand. Goudriaan Jongerius verhuisde enkele jaren later naar de huidige locatie aan de Groendijck 63 in Waarder.

Arjan Griffioen startte in 2003 met zijn loopbaan bij Goudriaan Jongerius en werkte zich op van timmerman, uitvoerder, werkvoorbereider/calculator tot directeur. Sinds 2015 is hij eigenaar van het bedrijf.

DNA

Goudriaan Jongerius Bouw is een modern bedrijf dat vooral lokaal werkt en hierin ligt volgens directeur Arjan Griffioen ook haar grote kracht. De klanten zijn voornamelijk gevestigd in het Groene Hart, maar ook daarbuiten. De medewerkers wonen dichtbij en hierdoor is er zowel economisch als sociaal een sterke band met de regio; deze aspecten zitten volgens Arjan na 100 jaar 'verankerd in het DNA van het bedrijf'. Arjan: "Het DNA van ons bedrijf is de no-nonsense cultuur die er heerst, het vakmanschap van de mensen die er werken, de sociale betrokkenheid (oog voor de mensen om ons heen) en onze positie in de samenleving. Wij zijn breed vertegenwoordigd in de regio, dus zichtbaar en komen zo dus makkelijk in contact met onze klanten."

Klantbeleving

Op de vraag wat het specialisme is van het bouwbedrijf antwoordt Arjan: "Wij voeren een breed spectrum van werkzaamheden uit, van verbouw tot nieuwbouw, van woningbouw tot bedrijfsmatige bouw, renovatie, transformatie en restauratie. Daarbinnen voeren we eigenlijk alles uit wat ons gevraagd wordt. Onze 'specialiteit' ligt meer in de aanpak van het proces. Je moet dan denken aan de klantbenadering, de betrouwbaarheid, het vakmanschap en de manier waarop we een project met de klant aanpakken. Dáárin zijn wij uniek. Voor ons staat de klantbeleving hoog in het vaandel. Voor ons is de klantenwens belangrijker dan het innemen van een bepaalde marktpositie."

Ambacht

Die manier van werken is volgens Arjan ook kenmerkend voor de mensen die in zijn bedrijf werken. Arjan: "Het zit in het DNA van onze mensen. Ze staan met twee voeten in de klei, zijn betrouwbaar, ze snappen dat alle mensen netjes willen worden behandeld en dat iedere klant zijn eigen budget heeft. Zij zijn bovendien in staat de wensen van de klant te vertalen naar een kwalitatieve uitvoering die past bij het beschikbare budget van de klant. Deze mentaliteit en de soorten projecten die wij uitvoeren, zorgen ervoor dat mensen graag bij ons komen werken."

Naast de klantbeleving is het vakmanschap een belangrijke pijler van het bouwbedrijf. Arjan: "Onze medewerkers houden van uitdagingen en zijn in staat om alle werkzaamheden in het bouwproces zelfstandig uit te voeren. Zij zoeken altijd naar de ideale combinatie van ambacht en moderne technieken."

Economische crisis

De economische crises in de afgelopen 100 jaar hebben weinig impact op Goudriaan-Jongerius Bouw gehad. De manier van werken, de brede inzetbaarheid van het personeel en hun vakmanschap hebben bijgedragen aan het overleven van de verschillende crises. Arjan: "In mindere tijden kunnen onze medewerkers ook andere werkzaamheden uitvoeren." Ook de huidige perikelen die voortkomen uit de klimaatproblematiek hebben gelukkig nog weinig invloed op het bedrijf. Dankzij een groot en trouw netwerk en de diversiteit aan werkzaamheden heeft het bedrijf ook het komende jaar voldoende werk.

Jubileumviering

Goudriaan Jongerius Bouw bestond op 6 oktober jl. officieel 100 jaar. Op maandag 7 oktober werden alle medewerkers op de bouwplaatsen verrast met taart. Afgelopen zomer was er in Bunnik al een zeer geslaagde familiedag met sport- en spelactiviteiten en een gezamenlijke barbecue voor alle medewerkers en hun partners en kinderen. Op vrijdag 15 november jl. vond het jubileumfeest plaats. Dit feest werd met een kleine 500 gasten op het bedrijfsterrein van Goudriaan Jongerius Bouw gevierd. Onder hen burgemeester Christiaan van der Kamp en de wethouders Inge Nieuwenhuizen, Kees Oskam en Robèrt Smits. Er waren toespraken met de nodige complimenten en gelukwensen. Met een filmpje en fotobeelden werd stilgestaan bij het ontstaan en de ontwikkeling van het bedrijf, het samengaan met Piet Goudriaan en de opvolging door Arjan Griffioen na het helaas veel te vroege overlijden van Piet. Het was een grandioos georganiseerd feest, met aandacht voor de enthousiaste medewerkers en medewerksters en allen die in de loop der jaren een relatie met het bedrijf hebben gehad of nu nog samenwerken. De medewerkers werden in het zonnetje gezet en kregen een cadeau.

Tekst: Ans van Heck

Beeld: Wim de Boevère

Advertentie

Categorieën