Volksuniversiteit Het Groene Hart in Bodegraven staat stevig in lokale samenleving

Human Interest


Bodegraven - Volksuniversiteit Het Groene Hart is stevig verankerd in Bodegraven en Woerden en organiseert al tientallen jaren cursussen, workshops, lezingen en excursies. Het instituut Volksuniversiteit is er voor iedereen, ongeacht vooropleiding, leeftijd en religieuze, culturele of politieke achtergrond. De ruim 2.000 inschrijvingen per jaar bewijzen dat Volksuniversiteit Het Groene Hart een instituut is dat niet weg te denken is uit de lokale samenleving. Locatiemanager Nel van Doesburg vertelt over de functie van de volksuniversiteit en het programma van de Bodegraafse vestiging.

Historie1
De Volksuniversiteit ontstond in het industrialiserende Engeland in de tweede helft van de negentiende eeuw. Een kleine groep wetenschappers maakte zich destijds zorgen over de tweedeling in de maatschappij tussen een kleine groep wetenschappelijk geschoolden en de grote groep 'van het volk' die niet of nauwelijks toegang had tot onderwijs. Deze wetenschappers waren van mening dat kennis en ervaring opgedaan binnen de universiteiten ten dienste moesten komen van de gehele maatschappij.
In Nederlands was het Prof. dr. S.R. Steinmetz, oprichter van de eerste volksuniversiteit in Amsterdam in 1913, die de drie uitgangspunten van neutraliteit, toegankelijkheid en breed aanbod formuleerde welke nog steeds de pijlers zijn waarop de volksuniversiteiten hun activiteiten ontplooien.

De volksuniversiteit Het Groene Hart is een non-profit organisatie die cursussen, workshops, lezingen en excursies organiseert en bestaat in haar huidige vorm sinds 2014, na een fusie van de volksuniversiteiten in Bodegraven en Woerden. De samenwerking kwam tot stand om de inwoners in een groter gebied te bedienen met een veelzijdig en gevarieerd cursusprogramma. Kenmerkend voor het programma-aanbod van volksuniversiteiten is dat leren voor je plezier en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Het programma is laagdrempelig; er zijn geen examens, wel gedegen cursusprogramma's gegeven door ervaren en bevoegde docenten.

Aangezien volksuniversiteiten tegenwoordig géén overheidssubsidies meer ontvangen zijn zij geheel afhankelijk van de cursusbijdragen en de tomeloze inzet van vele vrijwilligers. Nel van Doesburg is een van hen en sinds enige jaren locatiemanager van de vestiging in Bodegraven. Nel had voorheen een drukke baan en besloot enige jaren geleden zich op maatschappelijk relevante zaken te richten.

Levendig

Op de vraag wat de missie van de vestiging in Bodegraven is antwoordt Nel: "Onze missie is om een breed en gevarieerd aanbod te leveren voor de inwoners van Bodegraven en omgeving. De vestiging Bodegraven (evenals Woerden) heeft cursussen op de gebieden talen, culinair, hobby & vrije tijd, kunst & cultuur, en mens & maatschappij. Onder het laatste vallen bijvoorbeeld de cursus Valpreventie voor ouderen maar ook Psychologie."

Nel: "Ons aanbod is vrij stabiel maar uiteraard verandert het ook regelmatig. Wij kijken continu naar wat er specifiek in Bodegraven en omgeving speelt om daar met ons programma-aanbod op in te spelen. Daarnaast zijn we ook in bredere zin toekomstgericht aan het bekijken hoe we de Volksuniversiteit levendig kunnen houden. Cursussen die goed lopen blijven uiteraard bestaan maar wij willen ook vernieuwend bezig zijn en inspelen op ontwikkelingen in de maatschappij."

Trends

Op de vraag welke trends zij ziet, antwoordt Nel: "Wij zien op dit moment vooral een trend naar combinaties van cursussen, lezingen en workshops, bijvoorbeeld een taal gecombineerd met iets culinairs, maar het is een zoektocht waarmee we nog wel even bezig zijn. Ik merk ook dat de cursus Valpreventie voor ouderen nu heel erg leeft dus zoiets pak ik ook op.

Daarnaast zien we een trendverandering in de tijdsduur door een grotere vraag naar kortere cursussen. Mensen willen zich niet meer voor langere tijd vastleggen en geven zich ook steeds vaker kort van tevoren op omdat ze op dat specifieke moment zo'n cursus willen volgen. Aan de andere kant zien we ook dat groepjes mensen zich steeds vaker gezamenlijk aanmelden voor een cursus. Zo zien we dus dat algemene maatschappelijke tendenzen rechtstreeks worden gereflecteerd in de belangstelling voor ons programma-aanbod."

Cursusinformatie

Alle cursussen, lezingen en workshops worden in Bodegraven gegeven in het Evertshuis en soms in Het Centrum. Nel: "Ik werk uiteraard heel erg nauw samen met onze vestiging in Woerden en we hebben regelmatig nauw overleg over ons programma-aanbod. Dit programma-aanbod is te vinden op onze website www.vuhetgroenehart.nl, maar ook in de folder die twee keer per jaar huis-aan-huis wordt verspreid. Daarnaast versturen wij nieuwsbrieven, wij zijn te vinden op Facebook, we versturen persberichten naar lokale media en onze boekenlegger is te vinden bij lokale boekenzaken. Kortom, Volksuniversiteit Het Groene Hart staat midden in de Bodegraafse en Woerdense samenleving!

Tekst en beeld: Ans van Heck

1 Bron: Volksuniversiteit.nl

Advertentie

Categorieën