Afbeelding

Een scheur in de luidklok

Algemeen

BODEGRAVEN - Het is wat stiller in Bodegraven, want op 20 januari rond 10.30 uur is de luidklok uit de dorpskerk gehaald. Er zit een scheur in en die wordt gerepareerd door een gespecialiseerd klokkenbedrijf uit Asten. In maart komt de klok terug en zal dan ook weer luiden.

Toen de Monumentenwacht de toren van de dorpskerk inspecteerde bleek dat de luidklok een scheur had opgelopen in de buurt van de bevestiging. Omdat een scheur kan doorzetten, is voor de veiligheid aan een klokkenbedrijf opdracht gegeven de scheur te herstellen. Daarvoor moest de luidklok natuurlijk wel eerst verwijderd en getransporteerd worden naar het klokkenbedrijf en daar moest een grote, zware kraan aan te pas komen. Onder het zicht van tientallen mensen werd de klok uit de toren getild.

Om de scheur te herstellen wordt de klok tot 1000 graden verhit, zodat het metaal zacht wordt en de scheur dichtgelast kan worden. Door deze werkzaamheden kan echter wel de klank van de klok veranderen. Pas als de klank weer is goedgekeurd, wordt de klok teruggehangen.

De gemeente maakt van de afwezigheid van de klok gebruik om gelijk diverse onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Het voegwerk in de plint wordt vernieuwd, het stucwerk in het voorportaal van de toren vervangen en de loden daken en goten van de uitbouwen gerepareerd. In de toren wordt het mechanisch uurwerk gecontroleerd en zodra de klok er weer hangt, wordt het houtwerk hersteld.

Advertentie

Categorieën