Logo kobr.nl
De heer A. Vermeulen op zijn honderdste verjaardag.
De heer A. Vermeulen op zijn honderdste verjaardag. (Foto: )

'Het had niet mooier kunnen wezen'

REEUWIJK - Op donderdag 30 januari werd de heer A. Vermeulen 100 jaar, een wel heel bijzondere gebeurtenis. Hij is een Reeuwijker die altijd Reeuwijker is gebleven.

In 1920 werd hij geboren op de Twaalfmorgen. Zijn ouders kochten al snel een boerderij in Oukoop, de eerste boerderij na de Wiltenburg. Daar groeide hij op. Hij mocht niet doorleren van zijn ouders, ook al haalde hij uitstekende cijfers op de school in Hekendorp. Een boerenzoon kon beter op de boerderij komen werken.

In het dorp

Toch werd het boerenbedrijf niet zijn toekomst. Hij trouwde met Sophia Boot. Ze gingen wonen in een plashuis aan de Platteweg. Hij ging aan het werk bij de jachtbouwerij van zijn zwager, Koos Boot. Het bedrijf lag aan de 's Gravenbroekseweg, achter waar nu de familie Korpershoek woont. Na een paar jaar aan de plas te hebben gewoond, verhuisden ze naar de sigarenwinkel op de hoek van de Koningin Wilhelminastraat, recht tegenover de Ichthuskerk. Daar kennen de meeste mensen hem van. Sophia vond het namelijk veel te eenzaam aan de plas.

Samen in de sigarenzaak

Ook al was hij doordeweeks in de jachtbouwerij, 's zaterdags runde Vermeulen de winkel en had zijn vrouw wat rust. De jachtbouwerij verhuisde naar de Hollandse IJssel bij Gouderak. Kon hij eerst altijd lopend naar zijn werk, nu ging dat met de auto. De laatste jaren van zijn werkzame leven heeft hij bij Coen Rutjes gewerkt. Nog lange tijd runden ze samen de sigarenzaak.

Uiteindelijk deden ze de zaak over aan Ada en Peter Smit. Zij zijn inmiddels ook gestopt, wat meteen het einde van de zaak met rookartikelen werd. Na een tijdje in de Douwes Dekkerstraat te hebben gewoond, verhuisden Vermeulen en zijn vrouw naar de Ravenhorst, waar Sophia in 2006 overleed. Vermeulen wordt nu verzorgd in de Reehorst. De laatste twee jaar heeft hij best getobd. Op dit moment gaat het weer goed. Gelukkig heeft hij nog steeds een goed verstand.

Het leven van Vermeulen is een toonbeeld van dankbaarheid. Hij kijkt met tevredenheid op zijn leven terug en geniet van wat hij nu nog kan en heeft. "Je moet niet denken aan wat je niet meer hebt of wat je niet meer kan, je moet tevreden zijn met wat je nu nog mag ontvangen.

Ze zorgen hier zo ontzettend goed voor me." Terugkijkend op zijn verjaardag zegt hij: "Het had niet mooier kunnen wezen."

Tekst: Joop Vermeulen

Meer berichten