Logo kobr.nl
Schrikkeljarige Anja Loenen werd op 29 februari 1960 geboren in Bodegraven.
Schrikkeljarige Anja Loenen werd op 29 februari 1960 geboren in Bodegraven. (Foto: )

Op ‘15e’ verjaardag kaarsjes uitblazen met tien kleinkinderen

Schrikkeljarige Anja Loenen, werkzaam in de wijkverpleging, moeder van vijf kinderen en oma van tien kleinkinderen, werd op 29 februari 1960 ’s avonds om 23.30 uur op de Noordzijde in Bodegraven geboren. Huisarts Van Beek vroeg bij haar geboorte nog of hij de datum op de geboorteakte moest veranderen in 1 maart, aangezien het maar een half uurtje scheelde. Maar daar wilde haar vader niets van weten. 29 februari is 29 februari.

En die nuchtere houding heeft Anja zelf ook, want écht bijzonder dat ze maar eens in de vier jaar écht jarig is, vindt ze het eigenlijk niet. "Het is wat het is. Het is eerder gek om het niet te vieren op 1 maart, dan het wél te kunnen vieren op de 29ste."

Anja’s kinderen vinden het wél heel speciaal om officieel ouder te zijn dan hun moeder. Oudste dochter Anita schreef 24 jaar geleden al naar de krant, omdat haar moeder 9 jaar werd terwijl ze zelf al 13 was. In dat interview zegt Anita dat 29 februari voor het gezin een hele belangrijke dag is. Dit jaar in 2020, het jaar dat hun moeder 15 wordt (oftewel 60 jaar), neemt zoon Peter het initiatief om onze redactie te berichten. "Mijn vader krijgt vaak rare blikken als hij grapt dat zijn vrouw minderjarig is," schreef hij. Voor de KijkopBR was het aanleiding om Anja op zijn verzoek in het zonnetje te zetten middels dit interview.

Maar Anja vertelt eigenlijk liever over haar werk in de wijkverpleging, dat haar lust en haar leven is, en het vrijwilligerswerk dat ze doet voor de Zonnebloem. "Ik ben zeven keer mee geweest met een bootreis, de laatste twee jaar samen met mijn zus. Dat zijn fantastische ervaringen, omdat tijdens de reis alles kan. Op mijn werk is het weleens jammer dat er niet veel individuele tijd is, maar tijdens de Zonnebloemreizen kunnen cliënten bijvoorbeeld uitgebreid in bad. Door zoiets simpels leven ze helemaal op."

Niet alleen Anja bekommert zich om het welzijn van anderen. Haar zoon Jaco (jr.) is zendingspiloot in Australië, waar hij woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen. "Alles waar wij de auto voor pakken, is daar een vliegtuig nodig, omdat in dat deel van Australië de infrastructuur ontbreekt. Hij vliegt daar elke dag met een ander doel. Soms vliegt hij een leerkracht in om lessen te kunnen verzorgen, maar hij biedt ook assistentie bij sterfgevallen," vertelt Anja trots.

Ondanks dat Anja zaterdag ‘onofficieel’ 60 wordt, wordt het niet groots gevierd. "We zijn 20 maart veertig jaar getrouwd en dat vieren we wel, maar twee feesten kort op elkaar is wat te veel van het goede," aldus Anja. Helaas is zoon Jaco niet aanwezig bij de viering, maar in april reist ze samen met haar man af naar Australië om hen te bezoeken.

Haar huwelijk met Jaco (sr.) is overigens ook gelieerd aan 29 februari. Op 29 februari 1980 gingen de twee in ondertrouw. "Het was de eerste officiële verjaardag die ik van Anja meemaakte, dus dat had wel wat speciaals," aldus Jaco. Dus zelfs al vindt Anja het zelf allemaal heel normaal, 29 februari is een feestdag voor haar en haar gezin. De KijkopBR wenst haar alvast een fijne verjaardag én een gelukkig huwelijksfeest. En stiekem hopen we dat een van haar kinderen ook een brief heeft verstuurd naar 'All you need is love', zodat zij hun huwelijksfeest kunnen vieren met het voltallige gezin Loenen.

Tekst en beeld: Lisanne van Uunen

Meer berichten