Afbeelding

Maar liefst vier bijenhotels erbij

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat ook dit jaar het team van Bodegraven-Reeuwijk Zoemt alle inwoners oproept om de gemeente weer volop te laten zoemen.

"We zijn ontzettend blij dat we kunnen aankondigen dat er in de lente minimaal vier bijenhotels bij gaan komen: eentje in Reeuwijk-Brug, een bij Landal de Reeuwijkse Plassen en ook het wijkteam Bodegraven Zuid gaat een hotel plaatsen," aldus het initiatief, waarbij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk nauw is betrokken.

Bovendien komt er een extra bijenhotel op het Lucassenlaantje in Reeuwijk-Brug. Vorig jaar is daar tijdelijk een kleiner hotel geplaatst dat dit voorjaar vervangen zou gaan worden door een grotere broer. Omdat het relatief kostbaar bleek te zijn om dit hotelletje te verplaatsen naar een andere locatie, is besloten om de kleinere variant te laten staan.

"Op 22 april is de Landelijke Zaaidag en we nodigen iedereen uit om aan de slag te gaan en ook de tuinen te ‘verbloemen’," vervolgt een initiatiefnemer van Bodegraven-Reeuwijk Zoemt. "Tegenwoordig zie je overal enorm leuke ideeën waarbij bijvoorbeeld een aantal tuintegels eruit worden gehaald om plaats te maken voor groen. Was een aantal jaren geleden de ‘harde’ tuin populair, tegenwoordig is het groen & bloem. Niet alleen goed voor de bijen en insecten, maar het klimaat verandert en we krijgen steeds vaker te maken met hevige regenval. Overtollig regenwater loopt nu eenmaal makkelijker weg tussen groen dan op tegels. Overigens zijn platte daken vaak eveneens geschikt om bij- en insectvriendelijk te maken."

Bodegraven-Reeuwijk Zoemt benadrukt dat het niet de ‘huis-tuin-en-keuken honingbij' is die bedreigd wordt, maar de wilde bij. Tientallen soorten daarvan staan al op de lijst van bedreigde diersoorten of ze zijn inmiddels al uitgestorven. Een prettige bijzaak is dat vrijwel alle wilde bijen niet of nauwelijks kunnen steken!

Wilt u aan de slag met een zaai-activiteit buiten de tuin, informeer dan even bij de gemeente wat een geschikte locatie is. De gemeente zet actief in op een ecologisch bermbeleid, waarbij over een aantal jaar ook de bermen volop in bloei staan. Daarbij hoort een maaibeleid en het zou enorm jammer zijn wanneer nu juist uw ingezaaide stukje niet opkomt of wordt gemaaid.

Meer informatie kunt u vinden op op de Facebookpagina 'Bodegraven-Reeuwijk Zoemt' of online op www.operatiesteenbreek.nl of www.bijenlandschap.nl.

Advertentie

Categorieën