Maarten Eggenhuizen ziet het helemaal zitten, een dagwinkel in Nieuwerbrug.
Maarten Eggenhuizen ziet het helemaal zitten, een dagwinkel in Nieuwerbrug.

Toekomst voor dagwinkel in Nieuwerbrug?

Human Interest

NIEUWERBRUG - Kijk op Bodegraven-Reeuwijk gaat in gesprek met ondernemer Maarten Eggenhuizen en hoort hoe een ondernemer met een staalbedrijf, een chemieonderneming en een vastgoedbedrijf in de zorg en de dagbesteding terecht komt.

In de kleine kernen is het moeilijk om een supermarkt rendabel te maken en te houden. De klantenkring is klein en de prijzen zijn, als gevolg van die kleine klantenkring, hoog en dus niet te vergelijken met die in de grote supermarktketens. Toch ziet Maarten Eggenhuizen het helemaal zitten in Nieuwerbrug.

Vastgoed en zorg

De dagwinkel die er was, is geruime tijd geleden gesloten. Er lag een uitdaging voor iets nieuws. Maarten is eigenaar van een holding waarin een staal- en chemiebedrijf zijn ondergebracht. Sinds kort hoort daar ook een vastgoedbedrijf met aankoop en verhuur van woningen en zorgpanden bij.

Hoe komt iemand vanuit de 'harde' sector in de zorg terecht? “Mijn ouders zitten beiden in de zorg," vertelt Maarten. "Mijn moeder heeft lang in de (thuis-)zorg gewerkt en kon slecht tegen de strakke planningen en het noodgedwongen gebrek aan tijd voor de echte zorg en aandacht voor mensen.”

Daarnaast vindt Maarten het schrijnend als een echtpaar gescheiden moet worden omdat een van hen naar een verpleeg- of verzorgingshuis moet. Het bracht hem ertoe om met zijn vastgoedbedrijf echtparenkamers in tehuizen aan te kopen en ook de vrijkomende woningen van deze mensen. De kamers verhuurde hij aan de ouderen en hun woning verhuurde hij aan expats. Komt na het overlijden van de partner een alleenstaande oudere terug uit het verzorgingshuis, dan kan hij/zij terug in de eigen woning. “Zo maak ik het verhuizen draaglijker,” aldus Maarten. “Ik heb ook ruimte om hun meubels op te slaan en kan ze terugplaatsen in de oorspronkelijke woning.”

Dagbesteding

Omdat zijn moeder nog steeds erg veel vrijwilligerswerk doet in de zorg, kwam ook het onderwerp dagbesteding voorbij. De ondernemer had de combinatie snel gemaakt: een kleine supermark (dagwinkel) voor een groot deel gerund door medewerkers die via Ferm Werk of bijvoorbeeld Philadelphia en Quintus een dagbesteding nodig hebben of met een afstand tot de arbeidsmarkt proberen te herintegreren.

Ontmoetingsplek

De dagwinkel krijgt een dubbele sociale functie, want ook de inwoners en bezoekers van Nieuwerbrug hebben hier straks een ontmoetingsplek aan. Buiten komt een terras met fietsoplaadpunt in samenwerking met de snackbar bij het Wierickehuis en binnen komt een zithoek/coffeecorner voor de klanten. Het bestuur van het Wierickehuis is erg enthousiast. Maarten: “De winkel krijgt niet alleen een gezellige functie, maar ook een gemoedelijke uitstraling. Als je binnen komt, ruik je de vers klaargemaakte dagschotels en het gebak en de kleurstelling van de inrichting doet warm aan."

Het interieur is nu nog een puinhoop, maar met alle medewerking van vrijwilligers en bedrijven uit Nieuwerbrug, die zich soms zelfs uit zichzelf aanbieden, moet de opening op 8 april lukken. Binnenkort wordt met Van Tol als leverancier van de producten een overeenkomst gesloten en kan het assortiment bepaald worden. De keuze zal minder zijn dan in een grote supermarkt, maar alles is er. “Drie soorten betaalbare soep is belangrijker dan tien soorten te dure soep in de schappen,” aldus een enthousiaste Maarten, die veel (avond-)uren in de verbouwing en renovatie van het pand steekt. De Nieuwerbrugger kijkt erg uit naar weer een supermarkt in het dorp met ruimere openingstijden dan voorheen.

Tekst en beeld: Eke Vos

Advertentie

Categorieën