Logo kobr.nl
Foto:

Gaat uw kind niet naar de tandarts? Zorgelijk én onnodig

BODEGRAVEN - Meer dan een half miljoen kinderen in ons land gaan niet naar de tandarts. Praktijk voor Tandheelkunde Oranjelaan in Bodegraven merkt dit ook. Praktijkmanager Soraya Stam: "Niet alle ouders zijn op de hoogte dat mondzorg voor hun kinderen gratis is."

Het is zorgelijk én onnodig dat meer dan een half miljoen kinderen in ons land niet naar de tandarts gaat. Kinderen tot 18 jaar krijgen namelijk de meeste mondzorg volledig vergoed uit de basisverzekering. Onder deze mondzorg valt bijvoorbeeld een controle bij de tandarts, het schoonmaken van het gebit en vullingen.

Kiespijn

Soraya Stam: "Soms gaan kinderen pas voor het eerst naar de tandarts wanneer ze kiespijn hebben of wanneer ze al een jaar of 8 oud zijn. Dit komt de opvoeding wat betreft de verzorging van het gebit niet ten goede." Bovendien is zo'n eerste bezoek dan meestal geen fijne ervaring en dit werkt angst voor de tandarts in de hand. "Dit is dus iets wat we kunnen voorkomen. Een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts door kinderen voorkomt veel toekomstig leed."

Jong geleerd, oud gedaan

Bij Praktijk voor Tandheelkunde Oranjelaan vinden de medewerkers het erg belangrijk om kinderen en ouders te informeren over een goede gebitsverzorging. Assistentes die werken bij de praktijk gaan dan ook met enige regelmaat naar basisscholen om voorlichting te geven over poetsen en het bezoek aan de tandarts. Soraya: "Ook krijgen we zo nu en dan een schoolklas over de vloer. Ze kunnen dan met eigen ogen zien hoe het nu allemaal werkt bij de tandarts." Met deze bezoeken en voorlichtingslessen hoopt de praktijk dat 'naar de tandarts gaan' bespreekbaar wordt en dat ouders beseffen dat een bezoek aan de tandarts bij de verzorging en opvoeding hoort.

Naast het geven van voorlichtingslessen en de bezoeken, 'bemoeit' Praktijk voor Tandheelkunde Oranjelaan zich ook actief met de bezoeken van hun patiënten. Zij schrijven ouders actief aan wanneer hun kinderen niet verschijnen voor de halfjaarlijkse controle. "Jongeren krijgen in de maanden vóór zij 18 jaar worden een extra oproep van ons," vertelt Soraya. "Zo kunnen ze met een gezond gebit hun volwassen leven starten. 'Jong geleerd, oud gedaan' gaat hier dan ook zeker op!"

Bemoeienissen

"Wij krijgen ontzettend veel positieve reacties van ouders op onze actieve 'bemoeienissen'," aldus Soraya. "Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat elke ouder het beste wil voor zijn/haar kind en dan is het fijn wanneer iemand af en toe gewoon even de weg wijst."

Wilt u meer weten over de mondzorg die alle kinderen tot 18 jaar vergoed krijgen? Kijk dan op www.vvaa.nl en zoek op 'tandheelkundige zorg tot 18 jaar'. Kijk voor handige poetsinstructies op: www.allesoverhetgebit.nl

5 redenen om wél te gaan

• Kinderen die van jongs af aan meegaan naar de tandarts zijn later minder vaak bang voor de tandarts.

• Kinderen die een of twee keer per jaar naar de tandarts gaan en twee keer per dag poetsen hebben meer kans op een gezond gebit.

• De tandarts of mondhygiënist kan uw kind helpen om beter te leren poetsen.

• Gaatjes in het melkgebit kunnen ook de gezondheid van het volwassen gebit aantasten.

• De basisverzekering vergoedt de meeste behandelingen door de tandarts voor kinderen tot 18 jaar.

Meer berichten