Wijkteam Bodegraven-Noord
Wijkteam Bodegraven-Noord

Nieuws uit dorp en wijk woensdag 6 mei

Algemeen

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied 

Door de coronacrisis staan veel werkzaamheden op een laag pitje en zijn de fysieke contacten beperkt. Gelukkig staat niet alles stil en houden we elkaar (de gemeente en het dorpsteam) via de telefoon en mail op de hoogte.

Het dorpsteam heeft in april van de gemeente de ontwerptekening voor de herinrichting van de Kerkweg ontvangen. Een werkgroep van het Dorpsteam heeft in het voortraject de nodige input geleverd en zal de ontwerptekening bestuderen en van een reactie voorzien.

Een lid van het Dorpsteam is met iemand van de gemeente de Oud-Reeuwijkseweg afgelopen om aan te geven waar de paaltjes geplaatst moeten worden om de bermen tegen kapotrijden te beschermen.

De gemeente heeft aangegeven dat de opdracht voor het coaten van de Schinkeldijk is uitgegaan. Er is al een begin gemaakt: op het moment van schrijven is de belijning is aangepast. We horen binnenkort wanneer de coating aangebracht wordt. Het Dorpsteam heeft gevraagd of de gemeente de bebording voor de omleiding aan kan passen. Deze was via de Middelweg in plaats van via de rondweg.

Dorpsteam Sluipwijk en Plassengebied

Binnen het plassengebied begint de herinrichting van de wegen en de zorg voor natuur meer en meer te leven. Dit lijkt het Dorpsteam een mooi moment om binnenkort een kleine enquête te houden onder de bewoners van het plassengebied. Het Dorpsteam wil graag uw belangen behartigen in dit bijzondere gebied, maar kan dat natuurlijk niet zonder uw mening te weten. We willen graag horen op welke onderwerpen de nadruk gelegd moet worden de komende jaren. We zouden graag kennis nemen van de verschillende invalshoeken en tegengestelde belangen die er zijn. Met de enquête willen we ook graag horen hoe wij u kunnen bereiken, nu en in de toekomst.

In de enquête vragen we naar onderwerpen zoals:

• Wat is het belang van onze Flora en Fauna op de diverse plassen en oevers in het gebied?

• Wat vinden de bewoners het meest belangrijk om te behouden of juist te ontwikkelen in hun eigen omgeving (rust/recreatie; bebouwing/natuur en uitzicht; bereikbaarheid op de weg/water)?

• Hoe om te gaan met de toename van de diverse weggebruikers op de smalle wegen in dit prachtige plassengebied’?

• Kunnen we met elkaar de aanleg van glasvezel bespoedigen?

Het dorpsteam wordt betrokken bij de gebiedsvisie en het nieuwe bestemmingsplan (omgevingsplan 2021). Het is heel belangrijk dat we de gemeente met een door de bewoners breed gedragen en weloverwogen visie richting kunnen geven waar we over 10 of 20 jaar zouden willen zijn als gebied. We hopen dan ook dat onze enquête uw volle aandacht krijgt. Alleen zo kunnen we samen met u de juiste adviezen en feedback geven aan de gemeente.

Afgelopen twee weken was het gelukkig mooi weer en veel inwoners en bezoekers waren blij even een frisse neus te kunnen halen rondom de plassen. Het kost ons allemaal natuurlijk wel wat aanpassingsvermogen om de anderhalve meter in de praktijk te brengen op de smalle wegen. Gelukkig begrijpen de meeste wandelaars en fietsers dat het handig is om even achter elkaar te lopen of in te houden op de fiets, als je tegenliggers ziet of iemand je wil inhalen.

Op het biodiversiteitpad langs de Hortemansdijk is het nu ook fijn (achter elkaar) lopen, omdat het mulle zandgedeelte aangepast is en er nu een leemlaag overheen ligt.

We zien dat veel landeigenaren de wilgen niet allemaal tegelijk hebben geknot, zodat de wilde bijen in het vroege voorjaar op de bloeiende knotwilgen hun voedsel konden vinden. Nu is het tijd voor het zaaien en planten van de nieuwe voedselbronnen, zodat de insecten kunnen leven en wij blij worden van de kleur en geur die de diverse wilde bloemen ons geven.

Op onze website sluipwijk.dorpenwijk.nl kunt u een lijst met gebiedseigen planten vinden.

Tot slot nog een update over de herinrichting van de Hortemansdijk: de aanpassing van de parkeer- en passeervakken en het aanbrengen van bebording en de toplaag met karrespoor. Dit werk wordt aansluitend uitgevoerd met de herinrichting van de Nieuwenbroeksedijk in de loop van deze zomer, uiterlijk dit najaar. De voorbereidingen hiervoor zijn al van start gegaan.

Dorpsteam Waarder

Zoals u in ons vorige bericht heeft kunnen lezen, heeft het coronavirus de mooie acties lamgelegd die wij als Dorpsteam in de eerste maanden van het jaar hebben opgezet. Inmiddels is iedereen van de eerste schrik bekomen en hebben wij de eerste tekeningen voor een 30 km-zone van de Molendijk en Dorp van de gemeente ontvangen. Deze maatregelen zouden op korte termijn realiseerbaar moeten zijn. Inmiddels hebben wij een aantal aanvullingen in een reactie aan de gemeente kenbaar gemaakt.

Wanneer wij ons in een herziend ontwerp hebben kunnen vinden, kunt u ook reageren op deze plannen. Gezien de huidige problematiek zullen wij meer informatie en de mogelijkheid tot inspraak delen via onze website. Houd deze de komende periode dus extra goed in de gaten.

Zeker weten niets missen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief of abonneer op onze Facebookpagina.

Stichting Werkgroep Meijebelangen

De maatregelen in verband met het coronavirus kunnen ertoe leiden dat u een hulpvraag heeft. Daarom heeft Meijebelangen een brief gestuurd naar alle inwoners van de Bodegraafse Meije. In de brief wordt aangegeven hoe u in de Meije hulp kunt vragen of hulp kunt bieden aan elkaar. Als Meijenaren willen we er voor elkaar zijn. Heeft u een hulpvraag, behoefte aan advies of een luisterend oor, dan kunt u bellen met Wijnand Dijkstra 06-46570177 of Mia Dijkstra 06-52988422. Zij treden op als schakel tussen de hulpvraag en het aanbod van hulp. De brief is terug te vinden op www.meijebelangen.nl onder het kopje 'nieuws en archief'. Er is genoeg hulpaanbod, schroom niet om contact op te nemen.

Meijebelangen is al jaren bezig om in overleg met de gemeente de door de bewoners in de Meije ervaren overlast van groepen motoren en wielrenners te beperken. Grote groepen zorgen voor onveilige situaties op de smalle weg. De gemeente heeft vanwege het coronavirus besloten de Meije voorlopig af te sluiten voor motoren in de weekenden en met feestdagen. Wij blijven in overleg met de gemeente om ook op langere termijn een veilige situatie te creëren voor de bewoners van de Meije en het recreatieverkeer.

In de Meije wordt gebruik gemaakt van een buurtapp. Deze app wordt uitsluitend gebruikt voor urgente zaken (bijv. het melden van verdachte situaties). Wilt u ook lid worden van de buurtpreventieapp? Stuur een e-mail naar meijebuurtpreventie@gmail.com. Vermeld in de e-mail uw naam, huisnummer en mobiele nummer.

Onze volgende vergadering is op dinsdagavond 13 oktober. Heeft u punten die u graag besproken wilt hebben tijdens de vergadering of wilt u bij de vergadering aanwezig zijn? Stuur ons een e-mail, meijebelangen@gmail.com, of benader ons direct. Zie hiervoor www.meijebelangen.nl. Op deze website vindt u informatie over Stichting Werkgroep Meijebelangen en kunt u onder andere de notulen van vergaderingen teruglezen. Ook kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Wijkteam Bodegraven-Noord

Wijkteam Noord in Bodegraven wil graag met alle bewoners van Noord de wijk een kleurig en vrolijke uitstraling geven door de wijk overal met zonnebloemen aan te kleden.

Doe mee en geef kleur en vrolijkheid aan je wijk

Alle kinderen en volwassenen die thuis zitten, mogen meedoen en hebben de kans om leuke prijzen te ontvangen! De zonnebloemenactie is een leuke bezigheid voor jong en oud. Tegelijkertijd help je mee de wijk er kleurig en mooi uit te laten zien.

Iedereen heeft bij de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk een zakje met zonnebloemzaadjes gekregen. Bij het zakje zit een kaartje. Lees dit goed en volg de instructies om de zaadjes te planten in de tuin op een zichtbare plek aan de kant van de straat. Dan kunnen alle bewoners ervan meegenieten.

Heb je geen tuin? Geen probleem! Je kunt de zaadjes in een pot planten en buiten bij de deur of op je balkon zetten. Zaaien/planten mag in april, mei of juni, als het zo'n 18°C is en lekker in de zon. Bloeitijd zal augustus, september of oktober zijn.

Denk je dat jouw zonnebloem groot en hoog genoeg is? Dan maak je een kans op een leuke prijs. Maak een foto met een meetlint ernaast, zodat we goed kunnen zien hoe groot jouw zonnebloem is geworden en mail deze naar wijkteam-noord@hotmail.com of app de foto naar 06-14843934. Uiterste datum voor het mailen van je foto is 30 september. Heb je de grootste zonnebloem? Dan win jij een leuke prijs!

Laten we met zijn allen naar een mooie kleurige wijk uitkijken.

Advertentie

Categorieën