Logo kobr.nl

Molens weer open

REGIO - Vanaf maandag 1 juni zijn veel molens weer te bezoeken, nu de maatregelen door de Rijksoverheid worden versoepeld. Op molens worden maatregelen getroffen om de veiligheid en gezondheid van vrijwilligers en bezoekers te waarborgen. Ook veel molenwinkels openen (vanaf) dit weekend weer of breiden hun openingstijden uit. Molenaars zijn blij dat ze weer kunnen draaien en malen voor het publiek.

Openstelling
Directeur Nicole Bakker van de landelijke molenvereniging De Hollandsche Molen: "We zijn verheugd dat molens weer in beperkte mate publiek kunnen ontvangen. Dat is een signaal dat het langzaam aan weer de goede kant opgaat."

Toch blijft waakzaamheid geboden. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld en worden maatregelen getroffen om onder meer de 1,5 meter afstand en hygiëne te waarborgen. De vereniging heeft zich hier samen met Het Gilde van Vrijwillig Molenaars (GVM) en het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) hard voor gemaakt. De richtlijnen zijn gedeeld met alle molenorganisaties en de aangesloten leden. "Het is belangrijk dat de richtlijnen gevolgd worden. We hebben er alle vertrouwen in dat dit goed gaat en kijken ernaar uit dat het publiek weer kan genieten van de molens." De richtlijnen en FAQ’s staan vermeld op: www.molens.nl/vragen-corona-crisis

Meelverkoop
De afgelopen periode heeft de meelverkoop bij ambachtelijke korenmolens een grote opleving beleefd. Veel (beroepsmatige) korenmolenaars hebben met de nodige maatregelen intensief doorgedraaid om aan de vraag naar meel te kunnen voldoen, toen de voorraden in supermarkten onvoldoende waren.

Nicole Bakker: "We hebben gezien dat deze inzet van de molenaars enorm gewaardeerd werd door het publiek. We hopen dat deze ontwikkeling zich doorzet en de klant de weg naar de molen blijvend weet te vinden voor kwaliteitsmeel met een goed en eerlijk verhaal. Dat zou een prachtige erkenning zijn voor het ambacht molenaar."

Veel producerende en verkopende molens zijn aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde (AKG). Een overzicht van de bij het AKG aangesloten korenmolens is te vinden op www.molenaarsgilde.nl/molen-in-de-buurt

Meer berichten