Foto:
Evertshuis

Grote verandering in het Evertshuis na herstart

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het Evertshuis is net weer een beetje opgestart na drie maanden gesloten te zijn geweest door coronamaatregelen en direct komt het cultuurhuis met nieuws voor het komende theaterseizoen. Directeur Ton van Rheenen: "We zijn erg trots om te mogen melden dat wij de horeca per 1 september gaan uitbesteden aan Toine van Niekerk van Toast (Toine Assisteert)."

Al enige tijd werkt Ton van Rheenen toe naar deze ontwikkeling. "We waren al bezig met onderzoek om de horeca helemaal uit te besteden aan een exploitant, maar corona heeft het versneld. We kennen Toine goed en denken dat hij onze horeca prima kan oppakken." Toine werkt al enige tijd samen met het Evertshuis en kijkt ernaar uit om de horeca over te nemen. Toine: "We hebben de intentie om er met elkaar uit te komen, zodat ik 1 september echt kan beginnen. Ik start met faciliteren en vanuit daar vooruit kunnen kijken."

De coronamaatregelen hebben alles veranderd, dus Toine kijkt nog niet te ver vooruit. "Het Evertshuis moet zich bezighouden met leuke activiteiten organiseren en het maken van een mooi theaterprogramma. Niet met randzaken. Voor mij is horeca een belangrijke focus en ik kan ze met deze tak helpen." Van Rheenen vult aan: "We kunnen zijn ervaring goed gebruiken om de horeca in het Evertshuis weer op de rit te krijgen." Toine: "Ik hoop dat we er een mooie tijd van kunnen maken."

Ad hoc programmeren
Van Rheenen over de heropening van het Evertshuis: "Het coronavirus heeft alles op zijn kop gezet, ook voor ons. We hebben hard gewerkt aan een nieuw programma, omdat niet alle voorstellingen door konden gaan en inmiddels hebben we de programmering tot en met december bijna rond." Er is nog een aantal openstaande avonden. Deze avonden worden ad hoc ingevuld met programma's en voorstellingen. "Dit kan van alles zijn, van dans tot een cabaretier," aldus Van Rheenen. "We moeten hierin kort op het aanbod zitten en onze oren goed openhouden." Op 1 september start de kaartverkoop voor vrienden en duo-vrienden van het Evertshuis, de losse kaartverkoop start op 12 september. Van Rheenen: “Houd onze website en sociale media goed in de gaten voor de laatste updates. De eerste grote (verplaatste) voorstelling is RAAK! van Joris Linssen & Caramba op 18 september. Ze spelen twee keer op één avond.”

Komend seizoen worden er ook meer films getoond. "De films draaien nu al goed. Mensen willen echt graag weer komen." Daarnaast richt het Evertshuis zich op de jeugd. Voor hen komen er ook meer voorstellingen. "De jeugd hoeft geen 1,5 meter afstand te houden, dus dat is gunstig voor de voorstellingen in de zaal." Ook vanuit het project BRAVO! heeft het Evertshuis een volle programmering voor kinderen voor in de zomervakantie. "We hebben zoveel aanbieders samen gekregen, dat is geweldig! Daarnaast heeft onze topvrijwilliger Karin Porter zich hier, samen met anderen, volledig voor ingezet. Zij verdient echt een pluim!"

Oplossing voor een uitdaging
Inmiddels zijn ook de meeste vrijwilligers van het Evertshuis weer aan het werk. Zij placeren bijvoorbeeld de gasten in de zaal. "Zij zijn vooral erg enthousiast dat ze weer aan het werk mogen," vertelt Van Rheenen. "En wij zijn ook erg blij met ze. We vinden het voor alle 40 vrijwilligers en voor de bezoekers dan ook erg belangrijk om de 1,5 meter afstand strikt te handhaven. Nu is het bijvoorbeeld een uitdaging om de plaatsingen van tevoren goed in kaart te brengen. Volwassenen uit hetzelfde gezin mogen wel naast elkaar zitten, maar vrienden of vriendinnen volgens het protocol niet. Daarom starten we in september ook met een nieuw reserveringssysteem," aldus Van Rheenen. In dit reserveringssysteem kun je aangeven met hoeveel personen je naar de film of voorstelling komt en het systeem plaatst je dan meteen in de zaal. "Zo kunnen we de mensen accuraat plaatsen en hoeven we niet meer te gokken of het wel of niet vol zit."

Meer dan een theater
Van Rheenen: "Er wordt veel gesproken over de toekomst van het Evertshuis in de gemeenteraad. Ik snap het, maar we spreken vaak alleen over de voorstellingen. Deze beslaan maar 5% van onze business in het Evertshuis." Jaarlijks zijn er naast de voorstellingen 1100 andere activiteiten van scholen, non-profit organisaties, cursussen en andere activiteiten. "Het Evertshuis heeft een sociaal-culturele functie binnen onze gemeente. Er gebeurt zoveel meer dan wat het grote publiek ziet. We zijn nu ook weer gestart met de verhuur van de zalen, kunnen lokale kunstenaars hier exposeren en hebben we meegewerkt aan een muziekeducatieproject op basisscholen. We zijn dus veel meer dan een theater. We zijn een sociaal-cultureel dorpshuis voor iedereen."

Tekst en beeld: Sabrina den Haag

Meer berichten