Raad stemt met grote meerderheid in met kadernota

Human Interest Evertshuis

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeenteraad heeft vorige week woensdag in de tweede vergadering over de kadernota met overgrote meerderheid ingestemd met de in de nota vastgelegde uitgangspunten voor de begroting 2021-2024.

Alle coalitiepartijen en de fractie Van Os konden zich vinden in de nota, de oppositiepartijen PvdA, D66 en BBR stemden tegen.

Goede bedoelingen
In het vervolg op de bespreking van de kadernota van 1 juli jl., en de daaraan gekoppelde algemene beschouwingen, vond tijdens de digitale raadsvergadering van vorige week de bespreking en besluitvorming plaats van de ingediende amendementen en moties. Ondanks alle goede bedoelingen bleek ook nu dat deze wijze van vergaderen het niet haalt bij de fysieke bijeenkomsten. De vergaderingen verlopen stroperiger en de echte wisselwerking in de discussies ontbreekt goeddeels, mede omdat (geluids) verbindingen niet altijd feilloos werken maar ook omdat er veel, soms overbodige, interrupties waren.

De discussies leidden er overigens wel toe dat 2 moties werden ingetrokken. GroenLinks deed dat met een motie over de lening portefeuille en de SGP over meekoppelkansen bij duurzaamheid.

Veelheid van moties
Tijdens de vergadering van 1 juli was door het college al toegezegd alle suggesties van de 9 fracties mee te zullen nemen in de nog op te stellen keuze-

notitie. Die toezegging zou het aantal moties moeten verminderen, maar niets bleek minder waar want toen raadsnestor Henk van der Smit de vergadering opende stonden er 18 moties en 2 amendementen op de agenda. De scheiding tussen de coalitie en oppositiepartijen was daarbij goed merkbaar. Van de 18 moties werden er 2 ingediend door de PvdA, 2 door BBR (+ 1 samen met het CDA) en 5 door de PvdA, D66 en BBR gezamenlijk. Zoals te verwachten was was de inhoud van de moties erg divers. Ze hadden betrekking op zowel financiële als politiek-bestuurlijke aspecten van het beleid zoals o.a. het Evertshuis, duurzaamheidstraject, sociaal domein als zelfbewoningsplicht van huizen.

Investeringsfonds
Relatief veel tijd werd er besteed aan het voorstel van het college om voor 2,5 miljoen euro een investeringsfonds voor gebiedsontwikkeling in te stellen. Via een motie deden de fracties van de SGP en het CDA voorstellen over de inrichting van dat fonds. Niet iedereen kon zich vinden in de manier waarop dit fonds, zonder goede onderbouwing en bespreking in de commissie, ter besluitvorming was voorgelegd. ‘Dit gaat niet zoals het hoort”, was de mening van Elly de Vries (D66) en zij kreeg daarbij bijval van Els Oliwkiewicz (ChristenUnie), Remco Tijssen (BBR) en Monique Jonker (PvdA), maar bij stemming werd deze motie toch met 17 stemmen voor aangenomen.

Unaniem
Minder verdeeld was de raad over een motie van BBR die mede ondertekend was door het CDA. Daarin werd opgeroepen de ‘nota kostenverhaal’ uit 2016 te actualiseren zodat het mogelijk is aan de hand van recente gegevens bovenwijkse investeringen door te berekenen aan projectontwikkelaars. Deze motie werd unaniem aangenomen en dat gold ook voor een motie van de VVD waarin opgeroepen werd om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor wonen boven bedrijfsunits. Ook de drie oppositiepartijen (BBR, PvdA en D66) boekten een succesje want zij kregen alle handen op elkaar voor hun voorstel de presentatie van de kadernota te verbeteren.

Half om half
Een motie van de PvdA om het sociaal domein vooralsnog te ontzien bij bezuinigingen kon niet op steun rekenen. Wethouder Dirk-Jan Knol gaf overigens wel aan dat op zeer korte termijn nog voorstellen te verwachten waren voor ombuigingen binnen het sociaal domein voor het lopende begrotingsjaar. Afgelopen vrijdag, twee dagen na het overleg, heeft gemeente Bodegraven-Reeuwijk een routekaart voor het Sociaal Domein gepresenteerd om de stijgende tekorten tegen te gaan. Klik hier voor verdere uiteenzetting over deze routekaart.

Uiteindelijk werden van de 16 daadwerkelijk ingediende moties er 8 aangenomen en een even groot aantal verworpen.

Het is nu aan het college om een keuzenotitie op te stellen met voorstellen voor bezuinigingen en inkomstenverhogingen die in de komende jaren het verwachte structurele tekort van 800.000 euro weg kunnen werken. Deze keuzenotitie zal richtinggevend zijn voor de raad die in het najaar de begroting 2021-2024 moet vaststellen.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën