Logo kobr.nl
Foto:

The ‘Chocolate’ Show finally did go on

BODEGRAVEN - Zaterdag 3 oktober was het eindelijk zover, de musical De Chocoladefabriek werd in het Wierickehuis opgevoerd door de musicalklas van Studio Forza. Repen chocolade, Sjakie, Oempaloempa’s, Gouden tickets, grote kauwgomballen, Willy Wonka en velen anderen herkenbare personages en attributen passeerden het podium in de geheel coronaproof musicalvariant van het klassieke verhaal van Roald Dahl.

Al in januari 2020 startte de musicalklas met de repetities. Het script werd gemaakt door docente Saskia van den Akker nadat ze de musical op vakantie in Australië in het theater had gezien. “Ik kan niet wachten tot hij in de Nederlandse theaters komt. Met het boek in de hand, de Australische musical en de twee bestaande films in mijn hoofd heb ik een musical geschreven,” vertelt Saskia.

Hoewel er zowel volwassenen als kinderen in de musical meespelen, mochten door de coronaregels alleen de kinderen onder de 12 jaar zingen. Het script is hier op aangepast en ook de scenes zijn zo herschreven dat de volwassenen anderhalve meter afstand konden behouden en dus mee konden blijven doen. En hoewel corona op heel veel momenten in de voorbereidingen roet in het eten heeft gegooid waardoor via zoom werd gerepeteerd, de uitvoering is uitgesteld, uitgeweken moest worden naar een andere locatie, er twee shows werden opgevoerd in plaats van één in verband met aantal toegestane bezoekers is overal een oplossing voor gevonden. En ook voor misschien wel de grootste uitdaging, maar liefst drie zieke spelers, waaronder Willy Wonka, werden last minute understudies ingevlogen, want ja, The Show Must Go On.

En wat een show was het. De flexibele en creatieve oplossingen zorgden natuurlijk wel voor wat stress maar ook voor verbondenheid. "Samen met Patrick Olsthoorn en de medewerkers van het Wierickehuis konden wij met aanpassingen de voorstelling door laten gaan. Iedereen had begrip voor de veranderingen en veerde hierin mee en dit leidde tot een prachtige voorstelling. Met gave decorstukken, een klassiek en herkenbaar verhaal dat van begin tot einde klopte, en misschien wel het belangrijkste, de stralende gezichten van spelers die genoten van de show waar ze al zo lang naar uit hadden gekeken. De samenwerking en interactie tussen kinderen en volwassenen was gelijkwaardig en of er nu een grote of kleinere rol voor hen was weggelegd, iedereen zette de beste versie van zijn/ haar personage neer."

Voor de zieken was het natuurlijk heel zuur dat ze er niet bij konden zijn, maar gelukkig zijn er door de bezoekers veel filmpjes en foto’s gemaakt die achteraf met hen gedeeld zijn. En nu snel opknappen want de nieuwe repetities starten alweer. Dit keer voor een kerstmusical, dus een weekje met de beentjes omhoog, nagenieten met een gouden chocoladereep, en vol nieuwe energie voorbereiden op een nieuwe kans om te schitteren.

Meer berichten