Logo kobr.nl
Foto: Wim de Boevere

Introductie en kennismaking met de kleine E.A.Z. windmolen

WAARDER - Dinsdagavond 13 oktober was er voor twintig vooraf aangemelde belangstellenden gelegenheid om kennis op te doen over de voordelen en mogelijkheden van de kleine E.A.Z. windmolens.

Tevens werd op deze avond de eerste windmolen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk officieel in gebruik genomen op de melkveehouderij van de Coen en Jeanette Hagoort aan het Oosteinde in Waarder, Op het kaasbedrijf van Gijspiet en Monique van Os aan het Westeinde komen twee identieke molens.

Interessante avond
Vanuit het gemeentebestuur waren wethouder Kees Oskam en CDA gemeenteraadslid Jan van Rooijen aanwezig met veel belangstelling voor deze lokale, kleinschalige energieopwekking. Na het welkomstwoord van Coen Hagoort en een korte inleiding door Jan van Rooijen werd de verdere uitleg voortgezet door vertegenwoordiging van E.A.Z. Wind, de fabrikant van de windmolens.

Met een filmpje, een aantal grafieken en veel technische details werden een groot aantal aspecten en vooral de voordelen van deze lokale energieopwekking uit de doeken gedaan. Daarna was er de gelegenheid om met de hele groep te kijken bij de geplaatste molen en deze formeel als ‘operationeel’ te bestempelen. Natuurlijk was er daarna ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.

De voordelen
De energiemarkt is volop in beweging, met onder meer nadruk op vermindering van gasverbruik, maar ook door factoren als de energiebelasting voor het MKB, de over enige tijd stoppende salderingsregeling en de problemen met teruglevering aan het net. Zelf energie opwekken kan dus zeer lonend zijn.

De huidige molen, de E.A.Z. 13.2, heeft een masthoogte van 15 meter en een tiphoogte van 21 meter met wieken van speciaal geselecteerd en bewerkt larikshout. Deze wieken kunnen bij regelmatig onderhoud tientallen jaren mee. Hun vormgeving zorgt voor een minimale geluidsproductie. Middels een speciale zelfregulerende draaiconstructie nemen de wieken bij wisselende windkracht zelf de meest gunstige stand in voor een optimale energieopwekking.

De samenwerking van de E.A.Z. windmolen met zonnepanelen zal bijzonder gunstig zijn, bekeken over de verschillende jaargetijden. In de herfst en de winter is er meestal minder zon en meer wind en in het voorjaar en de zomer gemiddeld meer zon en minder wind. De samenwerking tussen beide systemen zorgt voor een evenwichtige groene energieopwekking.

E.A.Z. Wind
De windmolens worden volledig in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd, waardoor er een optimale controle is op de kwaliteit en de bedrijfszekerheid. Op dit moment zijn er al meer dan 350 in bedrijf. E.A.Z. Wind maakt voor iedere potentiële locatie een zorgvuldige analyse. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de website: www.eazwind.nl

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Meer berichten