‘Vaccineren wordt de uitdaging voor 2021’ | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:
De zorg aan het woord

‘Vaccineren wordt de uitdaging voor 2021’

NIEUWERBRUG – Huisartsen zijn leveranciers van eerstelijnszorg. Gerard Borreman heeft een apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Nieuwerbrug. Zoals voor zo veel zorgprofessionals is 2020 ook voor hem een heel bijzonder en rommelig jaar geweest. We spraken met hem over de druk op de eerstelijnszorg, de veranderingen die door COVID-19 een vlucht hebben genomen en we blikken vooruit naar 2021.

Hoe begon het coronajaar voor jou?
“De eerste maanden van het jaar zijn voor ons altijd vrij druk, maar dit jaar was het extreem. De drukte kwam vooral doordat we moesten zoeken naar nieuwe manieren voor het leveren van zorg. Half maart kregen we vanuit de brancheverenigingen en de huisartsenposten allerlei adviezen om ervoor te zorgen dat wij onszelf zoveel mogelijk konden beschermen, bijvoorbeeld door het afschalen van spreekuren. Er kwamen allerlei richtlijnen, maar die veranderden vaak per dag en dat maakte het erg lastig. We moesten continu zoeken naar manieren om toch zorg te leveren zoals we dat gewend waren te doen. We zochten vooral naar zaken waarop we moesten letten. Immers, er zijn altijd mensen die zorg nodig hebben en die wilden we niet uit het oog verliezen.”

Jouw praktijk bedient Nieuwerbrug en Waarder. Heb je veel coronapatiënten gehad?
“Enkele tientallen, maar het aantal mensen dat daar erg ziek van is geworden, valt eigenlijk heel erg mee. De toename kwam vooral in de zomer, omdat er toen werd begonnen met testen. Wij zijn tijdens de eerste lockdown eigenlijk al vrij snel weer patiënten gaan ontvangen. Wij hebben in onze praktijk veel ruimte, dus dat kon ook. En bovendien, je kunt als huisarts niet zomaar een half jaar dicht gaan of alleen maar acute dingen doen. We hebben goed gekeken welke maatregelen we moesten nemen en konden daardoor snel weer open.”

Er wordt altijd gezegd dat de grootste veranderingen in tijden van crises gebeuren. Kun je zeggen dat corona jouw werk als huisarts heeft veranderd?
“Ja absoluut. Triageren werd ineens heel belangrijk en dat is het nog steeds. We moeten steeds afwegen of een patiënt misschien corona heeft. Daarnaast zijn spreekuren anders geworden. Ze vinden vaker telefonisch plaats en ook e-consulting

digitaal contact, red.

heeft een enorme vlucht genomen. Mensen sturen nu bijvoorbeeld via e-mail een foto van een huidaandoening. Dus zaken waarvoor je mensen eerst naar de praktijk liet komen, kun je nu ook op deze manier uitvoeren.

Meer berichten