Huisarts Spaargaren (rechts) reikt aan de leerlingenraad van de Willibrordschool het certificaat 'gezonde school' uit.
Huisarts Spaargaren (rechts) reikt aan de leerlingenraad van de Willibrordschool het certificaat 'gezonde school' uit. Foto: Willibrordschool

Willibrord bemachtigt certificaat ‘gezonde school’

Algemeen

BODEGRAVEN - Niet snacken, genoeg bewegen, fitte spieren houden en gezond eten. Leerlingen van de Willibrordschool weten wel waarom hun school een gezonde school wil zijn. Ze zijn dan ook trots dat de Willibrord zich voor de komende drie jaar een gezonde school mag noemen. Omdat de school het themacertificaat ‘welbevinden’ heeft gehaald, was huisarts Spaargaren te gast om het fel begeerde bordje uit te reiken.

De Bodegraafse huisarts ging in gesprek met de leerlingen over gezondheid. Op haar vraag waarom directeur Wil Nicolaas zo graag wil dat haar school een gezonde school is, antwoordde Jasmijn: “Omdat je anders snel ziek wordt. En het is voor iedereen fijn als je niet zo vaak ziek bent en niets hoeft te missen op school.” Thijs is het met haar eens: “Je kunt ook dik worden en dan kun je niet goed sporten en rennen.” Versleten knieën Dokter Spaargaren is het met de kinderen eens. “Je krijgt dan ook bijvoorbeeld sneller versleten knieën en kunt last krijgen van je gewrichten en je hart. Door gezond te eten, kun je dat voorkomen.” De leerlingen die in de leerlingenraad zitten mochten al hun vragen aan de huisarts stellen. Van ‘Hoe is het om huisarts te zijn?’ tot ‘Heeft u wel eens gezien dat iemand dood gaat?’ Een eerlijk gesprek over haar werk volgde. Over het belang van een gezonde school was iedereen het wel eens. “Het is belangrijk om te leren hoe leuk en lekker gezond eten is. Als je je lekker voelt in je lichaam, voel je je beter en gelukkiger.”

Gezond eten, sporten en bewegen en samen plezier hebben krijgt daarom op de Willibrordschool veel aandacht. Schooljudo Om het certificaat voor de komende drie jaar te bemachtigen, wordt er op de Bodegraafse school veel gedaan aan gezondheid en sport. “We hebben pas nog les gehad over gezond eten en gezond bananenbrood,” vertelt Mexime. “Ook gymmen we twee keer in de week, moeten we vier dagen per week fruit meenemen als tussendoortje en krijgen we schooljudo.” De aanwezigheid van huisarts Spaargaren heeft de Willibrord-kinderen in ieder geval geïnspireerd om na te denken over een carrière in de gezondheidszorg. Zo wil Tara later in het ziekenhuis werken, wil Liv kraamverzorgster worden, wil Isa net als haar moeder de ouderenzorg in en wil Wilco graag minister van volksgezondheid worden. Tot slot besluit Alex dat het goed is dat zijn school een gezonde school is. “Dat vinden ouders én kinderen fijn.”

Advertentie

Categorieën