Op deze locatie wordt de VegaBoerderij gevestigd.
Op deze locatie wordt de VegaBoerderij gevestigd. Foto: Bert Verver

Initiatiefnemers kopen grond aan voor VegaBoerderij

Zakelijk

BODEGRAVEN - Martien Kromwijk uit Bodegraven lanceerde begin dit jaar het plan voor een ‘herenboerderij’. Mede door zijn oproep in deze krant en de enthousiaste reacties daarop zijn de plannen snel van de grond gekomen en zijn de initiatiefnemers erin geslaagd een boerderij van 20 ha aan te kopen waarop onder de naam ‘VegaBoerderij’ een coöperatieve voedselgemeenschap kan worden gevestigd.

De naam ‘herenboerderij’ kon mogelijk voor enige verwarring zorgen. Daarom is die inmiddels vervangen door ‘VegaBoerderij’. Deze naam sluit goed aan bij de wijze waarop de bedrijfsvoering zal worden uitgeoefend. De teelten zullen biologisch plaatsvinden, met daarbij ruimte voor natuurbescherming en een grote mate van biodiversiteit. De enige dieren op het bedrijf zullen de kippen zijn, die op een verantwoorde wijze voor eieren zullen zorgen. Hierdoor wijkt de VegaBoerderij af van de wijze waarop elders in het land ‘herenboerderijen’ worden geëxploiteerd. Daar is vaak sprake van de aanwezigheid van grote landbouwhuisdieren als varkens en koeien.

Voshol
De initiatiefnemers zijn erin geslaagd in het Voshol, op de grens van Bodegraven en Boskoop, 20 ha grasland te verwerven. Deze weilanden behoorden tot het bedrijf van Arno Droogh, die zijn bedrijf tot op heden op een klassieke wijze uitoefende, maar nu om persoonlijke redenen daar een punt achter zet. De gronden zullen geleidelijk worden omgevormd tot teeltgrond waarop het mogelijk is een grote verscheidenheid aan gewassen te verbouwen. De gebouwen van het bedrijf zijn niet aangekocht, maar één loods zal dienst doen als ‘werkloods’ voor de exploitatie van de nieuw gevormde coöperatieve voedselgemeenschap.

Voor de omvorming en de verdere inrichting en exploitatie is de 40-jarige Martijn van Zanten uit Hazerswoude aangetrokken. Martijn, die op 1 januari in dienst treedt, heeft een brede ervaring op het gebied van ecologie en verantwoord agrarisch ondernemen. Hij zal werken op basis van een nog op te stellen teeltplan voor groenten, kruiden en vruchten. Tot de planvorming behoort ook de aanleg van een boomgaard met verschillende soorten vruchten.

Voedselpakket
Het (voorlopige) vijfkoppige bestuur wordt ondersteund door een driekoppige Raad van Commissarissen. Het bestuur zal de komende tijd sterk inzetten op de werving van leden voor de coöperatie en het rond krijgen van de financiering.

Het is de bedoeling dat de coöperatie uiteindelijk vierhonderd leden telt, maar verwacht wordt dat bij tweehonderd leden al een positief resultaat kan worden bereikt. Van de leden wordt gevraagd een bedrag van 2000 euro te investeren. Voor dat bedrag worden zij mede-eigenaar van de grond, krijgen zij voor 7,75 euro per week een voedselpakket en kunnen zij meepraten over het beleid en het te vormen bestuur. Voor de verdere financiering wordt een beroep gedaan op banken en vermogende particulieren die het initiatief een warm hart toedragen.

Belangstellenden kunnen uitgebreide informatie over de VegaBoerderij vinden op de website VegaBoerderij.nl. Op deze website is ook een aanmeldingsformulier te vinden.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën