Bodegraven-Reeuwijk is brandhaard corona | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
<p>Bodegraven-Reeuwijk heeft in de tweede week van januari per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen van de regio.</p>

Bodegraven-Reeuwijk heeft in de tweede week van januari per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen van de regio.

(Foto:)
De zorg aan het woord

Bodegraven-Reeuwijk is brandhaard corona

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De lokale politiek slaat alarm, want de coronacijfers in de gemeente gaan de verkeerde kant op. In de laatste update van de GGD Hollands-Midden is te zien dat Bodegraven-Reeuwijk afgelopen week per persoon de meeste positieve tests had in de regio. Er zijn bovendien meer dan twee keer zoveel besmettingen in onze gemeente dan gemiddeld.

Terwijl landelijk de cijfers langzaam maar zeker dalen, lijkt in Bodegraven-Reeuwijk het nieuwe jaar een nieuwe stijging te hebben gebracht. De afgelopen week werden 151 nieuwe besmettingen gemeld. Hiermee scoort de gemeente per inwoner het slechtste van de Veiligheidsregio Hollands-Midden en staat de gemeente in een donkergekleurd rijtje op de kaart van Nederland. Het is nog geen Staphorst, maar goed is het zeker niet.

Bezoek is grootste boosdoener
Louis van Wijk, adviseur Veiligheid en Crisisbeheersing van de gemeente, vertelt dat bij mensen thuis nog steeds de meeste besmettingen plaatsvinden. Zelfs als mensen zich technisch gezien aan de maatregelen houden, zorgt de thuissituatie voor problemen. “Je mag nu maar twee mensen op bezoek hebben. Maar als je dat zeven dagen per week doet, heb je aan het eind van de week toch veertien mensen gezien. Zo blijft het virus zich verspreiden.” En als het virus eenmaal een huishouden is binnengedrongen, is de kans groot dat andere gezinsleden de ziekte ook oplopen. Louis hoopt dat de avondklok tegen de verspreiding via bezoek gaat helpen. “Het is balen, maar het is niet anders.”

Werk thuis
De stijging van besmettingen komt ook voor rekening van inwoners die niet meer thuis werken. Wethouder Inge Nieuwenhuizen komt het te vaak tegen: “Ik zie drukke wegen en volle parkeerterreinen bij bedrijven. Dat kan niet als het advies is: werk zoveel mogelijk thuis.” Ze vraagt ondernemers dan ook met klem om hun medewerkers niet naar kantoor te laten komen als dat niet strikt noodzakelijk is. “We moeten nog even volhouden.”

Tekst: Key Tengeler

Meer berichten