Afbeelding

Drukte in plassengebied een last voor de inwoners

Algemeen

REEUWIJK - Mantelzorger in Sluipwijk Heidi Looy trekt aan de alarmbel: het is extreem druk in het plassengebied. En die drukte brengt asociaal gedrag. “Bewoners worden uitgescholden en mensen plassen op ons terrein,” foetert Heidi. “Als bewoner is het bijna onmogelijk om je door het gebied te bewegen.”

Heidi Looy weet zich geen raad meer. Ze probeert al de deur uit te gaan voor de mantelzorg op tijden dat het minder druk is in het Plassengebied. Ze heeft een elektrische fiets gekocht om zich makkelijker tussen mensen door te bewegen. Maar soms moet ze voor de boodschappen toch over de smalle wegen rijden. Dan komt ze regelmatig in aanraking met asociaal gedrag. “Wandelaars vinden het volstrekt normaal om met zijn drieën of vieren naast elkaar te lopen op de doorgaande weg en weigeren vervolgens aan de kant te gaan. Ze schelden je uit als je wilt inhalen of slaan op je auto. Een buurgenoot van 80 jaar kwam laatst haar eigen brug niet eens af!”

Soms gaan mensen zo ver dat ze het privéterrein van inwoners betreden om rustig te lunchen of zelfs te plassen. “Als je mensen erop aanspreekt, is de reactie: ‘Ik moet toch ergens plassen.’”

Ik woon hier
Natuurlijk begrijpt Heidi dat mensen graag genieten van de prachtige natuur van de Reeuwijkse Plassen. “De komst van Landal heeft het drukker gemaakt en nu is het extra druk door corona, maar er gaat hier toch iets fout.” Heidi oppert enkele ideeën om meer begrip te creëren bij toeristen in de hoop dat ze dan hun gedrag aanpassen. “Misschien zouden bewoners een sticker kunnen krijgen met ‘ik woon hier’ of zoiets. En Landal zou kunnen benadrukken dat mensen te gast zijn in het Plassengebied. Bijna alles is privéterrein of natuurgebied, dus ga er respectvol mee om.”

Bent u van plan komend weekend weer van de Reeuwijkse Plassen te genieten, houd rekening met de bewoners. Respecteer hun eigendommen en probeer vooral niet zelf uw auto in het gebied te parkeren!

Beeld: Heidi Looy. Tekst: Key Tengeler

Afbeelding

Advertentie

Categorieën