Broodje, Kaas en Eieren brengt vers terug naar dorpscentrum | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto: Wim de Boevere

Broodje, Kaas en Eieren brengt vers terug naar dorpscentrum

DRIEBRUGGEN - Vanaf 15 februari heeft Driebruggen weer een mooie winkel met lekkere, lokale producten erbij op Kerkweg 28 in het hart van het dorp. De winkel met de veelzeggende naam ‘Broodje, Kaas en Eieren’ van Dico Treur is verhuisd van de rand van het bedrijventerrein aan de Esdoornstraat naar de dorpskern. Aan dit traject is een flink stukje Driebrugse geschiedenis voorafgegaan...

Al sinds lange tijd heeft Driebruggen, en daarmee de inwoners, beschikt over een winkelstand met een aanzienlijk aanbod. Even in een beknopte en min of meer recente vogelvlucht: al vanaf de jaren 1920 was er de levensmiddelenzaak van de familie Slingerland, welke in 1966 werd overgenomen en uitgebreid werd voortgezet door Cees Nap. Nadat Cees Nap jaren later stopte, werd dit pand Naomi’s Troefmarkt. Naomi haalde daarmee zelfs het nationale nieuws als jongste supermarkteigenaresse.

Er waren in die jaren natuurlijk veel meer winkels in Driebruggen. Zo waren er de winkels van warme bakker Hofland en horlogemaker en juwelier Kastelein, die tevens de rol van postagentschap vervulde. Halverwege de Kerkweg kon men terecht bij de winkel van Van Vliet installatietechniek en bij slagerij & partyservice Gelderblom. Eenmaal in de week stond daar ook de verkoopwagen met kraam van groenten en fruithandel Sam van der Klis. Op de hoek van de Beatrixkade bevond zich toepasselijk ’t Hoekje, met een scala aan snuisterijen, cadeautjes, kinderkleding, speelgoed, kantoorartikelen, et cetera.

Vechten voor de verswinkels
Het pand van Naomi’s Troefmarkt begon ouderdomsverschijnselen te vertonen en zou om die reden moeten stoppen en sluiten, een situatie waar praktisch alle inwoners van Driebruggen het hartgrondig mee oneens waren. Ze startten diverse acties om aan de gemeente te laten blijken dat de supermarkt moest blijven. En met succes, want naast het oude pand is een nieuwe supermarkt verrezen. In september 2012 kon de Troefmarkt worden gesloten en het nieuwe ‘Naomi’s Dagwinkel’ feestelijk worden geopend. Omdat horlogemaker en juwelier Kastelijn zijn bedrijf aan de Kerkweg stopte, viel het postagentschap weg en ook dit werd overgenomen door Naomi’s Dagwinkel.

De metamorfose in Driebruggen ging verder. Op de locatie van de oude Troefmarkt verrees een nieuw appartementencomplex, dat in januari 2013 in gebruik werd genomen, met op de begane grond een mini-winkelcentrum met daarin snackbar De Koning, bloembinderij De Veldbloem en een nieuwe winkel voor slagerij & partyservice Gelderblom, welke verhuisde van Kerkweg 30 naar dit nieuwe winkelcentrum.

In september 2015 verliet Naomi Driebruggen en ging Naomi’s Dagwinkel over in Patrick & Peters Dagwinkel. Kort daarna hield helaas de bloemenwinkel op te bestaan en na slechts een paar jaar sloot ook Patrick & Peters Dagwinkel de deur. Eerder was de winkel van bakker Hofland al dichtgegaan en in december 2019 sloot ook de slagerij zijn deuren. Driebruggen zat nu helemaal zonder winkel voor dagelijkse boodschappen.

Treur niet, Treur komt!
Gelukkig werd dat gemis begin januari 2020 opgevuld door Dico Treur met Broodje, Kaas en Eieren naast het pand van Parc-Ink aan de rand van het bedrijventerrein in Driebruggen. Al snel wisten vele Driebruggenaren de weg naar de lekkere en lokale producten te vinden. Maar Nederland zou Nederland niet zijn, als er geen regeltjes of bestemmingsplannen zouden zijn om een nuttig initiatief moeizamer te maken. Volgens die regeltjes bleek al snel dat op die betreffende lokatie geen vergunning voor een levensmiddelen verkopende winkel kon worden afgegeven. Tien meter verderop was het geen probleem geweest, maar regels zijn regels, dus moest Broodje, Kaas en Eieren daar weg.

Er werd naarstig gezocht naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden in de inmiddels gesloten elektronicawinkel van Van Vliet op de Kerkweg. Omdat het interieur van een elektronicawinkel niet echt aansluit op de verkoop van levensmiddelen, werd dit door moeder Carolien Treur en Hetty de Bruijn in eigen beheer grondig onder handen genomen en aangepast. De winkel op het bedrijventerrein werd vanwege de onder handen zijnde verbouwing van de nieuwe winkel gedoogd tot 14 februari 2021. Dat kwam mooi uit met de (her)opening van Broodje, Kaas en Eieren afgelopen week op de Kerkweg 28 in het hartje van Driebruggen. In de nieuwe winkel vinden de klanten weer de vertrouwde producten en er zijn plannen om het assortiment nog veel verder uit te breiden.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Meer berichten