Harpiste Erika Waardenburg Gast uit de Streek bij BR6 | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

Harpiste Erika Waardenburg Gast uit de Streek bij BR6

BODEGRAVEN – Met plezier kijkt harpiste Erika Waardenburg terug op de hoogtepunten uit haar internationale carrière. Toch is zij nog vrijwel dagelijks te vinden in haar fraaie studio met zicht op de weilanden achter haar huis in Waarder. In deze inspirerende omgeving oefent zij om op hoog niveau te kunnen blijven musiceren. Ook speelt ze hier, speciaal voor luisteraars van BR6, een mooi stukje muziek op haar ‘gouden’ harp.

Volgens Erika zijn de succesfactoren voor een geslaagde carrière: talent, discipline en vooral passie. Op 16-jarige leeftijd wordt Erika al toegelaten op het conservatorium in Utrecht, waar zij dan de enige harpstudent is. Na haar afstuderen met drie kwalificaties gaat het crescendo. De harpiste treedt regelmatig op in binnen- en in buitenland, en neemt met succes deel aan concoursen. Zij verwerft prijzen en onderscheidingen. Op haar 23ste jaar wint ze het internationale Gaudeamus Concours voor hedendaagse muziek.

Maar het lesgeven zit haar ook in het bloed. Zij leidt veel leerlingen op tot succesvolle harpisten, waaronder Lavinia Meijer en Remy van Kesteren. Beiden zijn regelmatig te zien en te horen in binnen- en buitenland. Daarnaast is Remy nog actief als componist.

Academie Muzikaal Talent
Erika Waardenburg wijst op het belang van muziek in het reguliere onderwijs en de maatschappelijke onderschatting daarvan. Dit was voor haar en haar man 18 jaar geleden aanleiding tot de oprichting van de ‘Academie Muzikaal Talent’. Deze opleiding bereidt jong muzikaal talent tot 19 jaar voor op een succesvolle studie aan een conservatorium en staat open voor alle instrumenten. Zoals zovelen snakt Erika naar het opheffen van de lockdown, zodat alle registers weer opengetrokken kunnen worden.

Verder vertelt zij openhartig en in bevlogen bewoordingen over nog meer bijzonderheden van de harp, zoals de ontstaansgeschiedenis van dit instrument en de helende werking van harpmuziek. Ook haalt Erika Waardenburg een droevige persoonlijke gebeurtenis aan, die haar een jaar geleden heeft getroffen.

Dit alles te beluisteren in het BR6 radioprogramma ‘Gast uit de Streek’ van maandag 8 maart om 20.00 uur, met herhalingen op dinsdag 9 maart om 22.00 uur en zondag 14 maart om 19.00 uur.

Meer berichten