Bodegraafse kunstenaar geïnspireerd door Piet Mondriaan | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

Bodegraafse kunstenaar geïnspireerd door Piet Mondriaan

BODEGRAVEN - Dat het werk van schilder Piet Mondriaan ook kunstenaars nu nog steeds inspireert laat de Bodegraafse kunstenaar Marry Buiks in zijn bijzondere kunstobject - een werkatelier - zien.

Piet Mondriaan is vooral bekend geworden om zijn abstracte schilderijen van effen blauwe, gele en rode rechthoeken op een witte achtergrond. Het gebruik van deze primaire kleuren, de horizontale en verticale lijnen zie je nu nog steeds terug in architectuur, interieur, meubels, mode en reclame. Beroemde voorbeelden zijn Gerrit Rietvelds rood-blauwe stoel. Ook Marry Buiks raakte geïnspireerd door met name het schilderij Tableau 1 wat Mondriaan 100 jaar geleden, in 1921, heeft gemaakt. Dit heeft nu geresulteerd in dit bijzondere kunstobject wat gemaakt is van o.a. gepoedercoat en gegalvanisseerd staal en gekleurd glas. In een eerder gemaakt object, een koekoeksklok, heeft Marry ook gebruik gemaakt van primaire kleuren en strakke lijnen.

In het Kunstmuseum Den Haag is overigens de grootste verzameling Mondriaans ter wereld te zien. Om Mondriaans werk te begrijpen moet je zijn schilderijen in het echt zien. Afbeeldingen van zijn werk zien er simpel uit maar bij het bekijken van de originele werken zie je door de penseelstreken en de aangebrachte wijzigingen de aarzelingen van de schilder.

Meer berichten