Afbeelding

14 maart, Klimaatalarm, doe ook mee

Politiek Politici aan het woord

Twee jaar geleden liep ik met mijn gezin en vele anderen in de stromende regen in Amsterdam. Nog nooit kwamen zoveel mensen af op de Klimaatmars. Het was nat, het was koud, maar er was ook heel veel energie en urgentie. Een jaar later was er corona. En nu, weer een jaar later, nog steeds. Dus weer geen Klimaatmars. Maar de urgentie blijft groot. Heel groot. Het KNMI publiceerde vorige week dat we mogelijk al over negen jaar de 1,5 graad temperatuurverhoging bereiken. Nog geen tien jaar geleden hadden we het over de 21ste eeuw. Dan denk je dat je het misschien niet meer meemaakt. Maar 2030, dat maken we bijna allemaal mee.

We zien honderden vierkante kilometers ijs afbreken. We zien waanzinnig hoge temperaturen in Rusland. We zien enorme groene stukken Noordpool. We zien schepen nieuwe routes door het ijs varen. We zien wanhopige regeringen van landen die bijna onder zee liggen. En wij? Wij discussiëren over een kerncentrale in Groningen omdat we geen windmolens in het Groene Hart willen hebben.

Nu mag je tegen windmolens zijn en niet geloven in groene energie, maar vertel dan ook het eerlijke verhaal. Want in dat geval heb je niets aan één kerncentrale. Nee, dan heb je er daar ook tien tot twintig van nodig. En dus komt er niet slechts eentje in Groningen maar ook eentje bij ons in de buurt. Of misschien wel twee. Maar dat durft niemand te zeggen. Want daar win je geen verkiezingen mee.

Ik geloof niet in kernenergie. Kijk alleen maar naar de ravage die het delven van uranium achterlaat in Afrika. Nee, ik geloof in zon en wind en dat we als mensheid slim genoeg zijn om de problemen die dat met zich meebrengt op te lossen. Als we het maar willen. Omdat we de Aarde willen doorgeven. En daarom doe ik mee aan het klimaatalarm. Zondag 14 maart. Doe je ook mee?

Merel van Dijk

fractievoorzitter GroenLinks

Advertentie

Categorieën