Foto:

Gemeente stelt noodverordening in op en rond begraafplaats Vredehof

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk stelt een noodverordening in werking in en rond begraafplaats Vredehof. Deze noodverordening treedt in werking op 17 maart en geldt tot en met 17 juni 2021.

In de afgelopen periode hebben tientallen activisten bloemen en actieborden geplaatst op graven op begraafplaats Vredehof. Deze mensen worden hiertoe via social media aangespoord door een groep mensen die complottheorieën aanhangen en onterecht geloven dat er in Bodegraven sprake is geweest van een pedo satanisch netwerk waarbij kinderen vermoord zouden zijn.

Gegriefd

Nabestaanden voelen zich door de acties van deze activisten en complotdenkers zeer gegriefd. Daarnaast beschuldigen deze activisten op social media tientallen mensen valselijk van kindermoord of betrokkenheid bij dit satanisch pedonetwerk, terwijl hier geen enkel bewijs voor is. Mensen die onterecht beschuldigd worden zijn erg boos dat deze complotdenkers publiek zware beschuldigingen uiten.

Verder wordt de groep inwoners in Bodegraven die vinden dat er geen actie gevoerd kan worden op een begraafplaats en dat de grafrust hierdoor geschonden wordt steeds groter. Dit zou mogelijk tot confrontaties kunnen leiden en komt de openbare orde hierdoor mogelijk in het gedrag.

Noodverordening

Om de openbare orde te bewaren is besloten een noodverordening in te stellen. Er is permanente beveiliging ingesteld. Iedereen mag op de begraafplaats komen behalve mensen die er niets te zoeken hebben. Dit betekent in de praktijk dat met name personen die naar de begraafplaats komen om actie te voeren in het kader van de actie ‘kindermisbruik of Flowers voor freedom’ niet welkom zijn en worden geweerd.

De aanwijzingen van de beveiliging en de begraafplaatsbeheerder moeten worden gevolgd. Zij bepalen wie de begraafplaats wel of niet mogen betreden in het licht van de verordening. Er geldt een legitimatieplicht.

Overtreding van één of meer bepalingen van deze verordening is strafbaar op grond van artikel 443 Wetboek van Strafrecht. Overtreding kan drie maanden gevangenisstraf opleveren of een geldboete van de tweede categorie.

Meer berichten