Reeuwijk een nieuw Duckstad? | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

Reeuwijk een nieuw Duckstad?

REEUWIJK - De afgelopen periode zijn door de stichting Natuurlijk Heidi ruim honderd eendenbroedkorven verkocht. De broedkorven helpen de eend om haar nest te beschermen. Het broedseizoen van de wilde eend is nu in volle gang, en een beetje hulp kan de eend zeker gebruiken.

Vroeger werden de korven door jagers en boeren geplaatst, zodat de eend beschermd haar nest kon uitbroeden. Dat is een beetje in de vergetelheid geraakt en mede daarom heeft Natuurlijk Heidi een campagne op touw gezet. Een groot deel van de broedkorven is gemaakt door Kees Verkaik op oud-Reeuwijkse wijze. De korven worden met de hand gevlochten van wilgentenen. Dat kost ruim twee uur.

Waarom een korf plaatsen
De invloeden van heftig voorjaarsweer kunnen een negatieve werking hebben op het nest en de eend. De korf beschermt het nest op natuurlijke wijze, al is een eend een ‘taaie rakker’ en kan zij wel een en ander trotseren. De nestrovers, zoals ratten, katten, bunzingen en kraaien, zijn het grootste probleem. Een eend op haar nest met eieren is een makkelijk en smakelijk hapje voor al deze vijanden van de eend. Daarom is een beetje hulp gewenst. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de nesten verloren gaat door predatie. De korven bieden de eend dus bescherming tijdens de broedperiode. Door de specifieke vorm kunnen rovers er namelijk niet heel makkelijk bij.

Initiatiefneemster Heidi Looy is al een aantal jaren actief bezig met het plaatsen van korven in het plassengebied. Met de hulp van vrijwilligers gaat zij ieder voorjaar vroeg de plas op om de korven neer te zetten, uiteraard in overleg met de eigenaren. Het sluit aan bij het beheer van de eilanden en de inzet van de rackaschapen. Samen vormt het een totaalplaatje aan maatregelen om de natuur te beschermen, wat we alleen kunnen bereiken met de hulp van vrijwilligers en gelijkgestemden en met liefde voor de natuur.

Wennen
Niet iedere broedkorf wordt direct aangenomen door een eend, omdat ook eenden moeten wennen aan iets nieuws in de omgeving. Bij het plaatsen helpt Heidi indien nodig met uitleg en met het zoeken naar de beste plek. Na het voorjaar, als de broedtijd voorbij is, haalt zij de korf weg en plaatst deze het volgende seizoen weer. Heidi: “Het is geweldig om te merken hoe enthousiast iedereen is. Het is prachtig om te zien dat er zoveel korven staan. Ik ben trots op Reeuwijk!”

Aan iedereen is gevraagd om een foto en de resultaten te delen van de geplaatste korf. Zo kan worden gemonitord of de korven worden aangenomen en wat de resultaten zijn.

www.natuurlijkheidi.nl

Meer berichten