<p>Ophogen zandstrand Surfplas.</p>

Ophogen zandstrand Surfplas.

(Foto: )

Straks weer heerlijk zwemmen na groot onderhoud Surfplas

REEUWIJK - Misschien is het u ook opgevallen dat de opstaande rand tussen het grasveld en het zandstrand bij de Surfplas steeds hoger werd. Afgelopen woensdag 24 maart lagen er daarom bergen zand op het strandje. De volgende dag waren ze weg; keurig netjes uitgevlakt. Aan de rand van het grasveld was nog een kraan aan het werk op een hoge berg nog niet uitgevlakte grond.

Cock Slappendel, uitvoerder van beheerder van de openbare ruimte De Heer Land en Water uit Polsbroek, legt uit waar dat zand vandaan kwam en waar het in een dag tijd allemaal gebleven is: “Weersinvloeden als de stroming van het water en de wind maken de inloop van de plas steeds ondieper. Ook zwemmers die de plas in en uit lopen nemen zand het water in. De golfjes (of golven, als het stormt) kabbelen dag en nacht door. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat het strandje elk jaar moet worden bijgewerkt. Deze keer hebben we het flink aangepakt. Dat doen we door het zand weer uit de plas te halen, zo’n 800 kuub bij elkaar deze keer. Het met de ballenlijn afgezette zwemgedeelte is weer op diepte gebracht. Dat was nog maar zo’n 50 cm bij de ketting en is nu ongeveer 100 cm. De rietkragen zowel uiterst links als ter hoogte van de Surfclub hebben ook hun onderhoudsbeurt weer gehad.”

Uitkijktoren
Slappendel: “De grond die uit het tweede hondenstrand is gekomen, heeft aan de rand van het grasveld gelegen om daar uit te zakken en te drogen. De kraan maakt er een grondterp van met een lang talud eromheen. Daar heeft Staatsbosbeheer een uitkijktoren op gepland.” Dat moet een weids uitzicht geven over de plas én het zandstrand, dat er voor komende zomer weer keurig bijligt.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten