Foto:

Agata Morska Gast uit de Streek

BODEGRAVEN – Een paar decennia geleden vertrekt Agata Morska op 20-jarige leeftijd met een busje vanuit haar kleine dorpje in oost Polen naar Boskoop; op weg naar haar geliefde die daar werk gevonden heeft. De bedoeling van Agata is dat zij een paar maanden blijft. Maar ondanks het feit dat de liefde niet zo diep blijkt te zitten en de baby geen oppas meer behoeft, bevalt Boskoop haar kennelijk zo goed dat ze besluit te blijven.

Sklep Ilonka
Inmiddels woont Agata met haar Nederlandse man en nu 15-jarige dochter in de Dronenwijk in Bodegraven. Op een gegeven moment doet zich de gelegenheid voor een Poolse levensmiddelen- annex delicatessenzaak in haar woonplaats te exploiteren. Deze gelegenheid grijpt ze met beide handen aan. Zij noemt de zaak naar haar dochter Sklep (winkel) Ilonka. De meeste producten betrekt ze rechtstreeks van de groothandel in Polen. Dank zij haar kennis van de Nederlandse taal fungeert ze tevens als aanspreekpunt voor landgenoten, met taalproblemen. Dit betreft veelal (schriftelijk) contact met officiële instanties, zoals uitnodigingsbrieven voor de coronavaccinatie.

Comité arbeidsmigranten
Mede tegen deze achtergrond heeft Agata deel uitgemaakt van het Comité voor de huisvesting van arbeidsmigranten, dat op initiatief van B&W van onze gemeente in het leven is geroepen. In deze hoedanigheid heeft zij met eigen ogen kunnen aanschouwen op welke erbarmelijke wijze arbeidsmigranten soms zijn gehuisvest en de overlast, die daardoor voor omwonenden kan ontstaan. Eind vorige jaar heeft dit Comité een eindrapport uitgebracht, waarin Agata zich volledig kan vinden.

In het radioprogramma Gast uit de Streek vertelt zij in haar karakteristieke Nederlands hier meer over, alsook over haarzelf. Dit programma wordt uitgezonden op maandag 21 juni om 20.00 uur, met herhalingen op dinsdag 22 juni om 22.00 uur en zondag 27 juni om 19.00 uur.

Meer berichten