Afbeelding

VluchtelingenWerk zoekt versterking

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - VluchtelingenWerk Bodegraven-Reeuwijk heeft vorig jaar samen met de gemeente 24 statushouders gehuisvest. Daarmee sloot de gemeente het jaar net als in 2019 af met een achterstand van 7 op de door het Rijk vastgestelde taakstelling. Onder de 24 statushouders waren 16 volwassenen en 8 kinderen. De meeste mensen zijn afkomstig uit Syrie en Jemen. In totaal zijn er 11 huurwoningen beschikbaar gesteld.

Ook dit jaar is er weer veel werk te verrichten. Daarvoor is VluchtelingenWerk op zoek naar vrijwilligers die een aantal uur per week kunnen helpen als maatschappelijk begeleider. Als een vluchteling in Nederland mag blijven, verhuist hij of zij op den duur vanuit een AZC naar een gemeente. Wie vangt je op en helpt je de eerste zaken in het complexe Nederland te regelen? In de vrijwilligersfunctie van maatschappelijk begeleider wijst men nieuwe Bodegraven-Reeuwijkers de weg in hun nieuwe woonplaats. Letterlijk en figuurlijk.

Een van deze nieuwe bewoners van de gemeente is Reem Qabawa uit Syrië. Zij kwam in de zomer van 2016 in Bodegraven wonen. Na een jaar alleen met haar drie kinderen (6 en 5 jaar en 10 maanden) in Turkije te hebben gewoond, kon zij nu samen met haar man een nieuw leven starten.

In Bodegraven maakte ze direct kennis met Lourien van Vluchtelingenwerk, die het gezin hielp met dit nieuwe begin. Reem: “Ik heb veel gehad aan de hulp van Lourien, het is in het begin echt lastig met de nieuwe taal, onbekende regels en totaal andere manier van leven in Nederland. De hulp van de medewerkers van VluchtelingenWerk is belangrijk, zij hebben begrip voor onze positie en problemen, zonder hun hulp is het echt moeilijk om hier te starten.”

Reem werkt nu zelf als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. Zij helpt de begeleiders als tolk, vooral bij nieuwe vestigingen of bij moeilijke onderwerpen. Soms gaat ze ook mee naar een huisarts of fysiotherapeut. “Ik vind het werk heel leuk, het maakt me blij om anderen te helpen. Ook leer ik er zelf veel van, zoals nog meer taal, de wetten en regels in Nederland, en ook geduld hebben,” zegt Reem.

VluchtelingenWerk begeleidt al veertig jaar vluchtelingen van welkom naar werk, van aankomst naar toekomst. Als vrijwilliger doet men boeiend en zinvol werk en levert men een bijdrage aan een samenleving met verbeterde kansen voor nieuwkomers. Lourien: “Het vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk kost tijd en energie, maar ik krijg er zoveel voor terug. Het werk is veelzijdig, ik leer veel over verschillende culturen en ook over onze eigen complexe Nederlandse regelgeving. Vooral de vaak warme contacten met cliënten vind ik zeer verrijkend.”

Aanmelden als vrijwilliger kan via www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/vacatures/maatschappelijk-begeleider. Alle vacatures in Bodegraven-Reeuwijk zijn te vinden op: www.vluchtelingenwerk.nl/bodegraven-reeuwijk.

Advertentie

Categorieën