Afbeelding

Zieke essen worden verwijderd uit het Reeuwijkse Hout

Algemeen

REEUWIJK - Staatsbosbeheer verwijdert vanaf 12 juli de door essentaksterfte getroffen essen uit natuur- en recreatiegebied het Reeuwijkse Hout. Deze zieke bomen worden gekapt om onveilige situaties te voorkomen. De werkzaamheden duren tot eind augustus.

Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer – beheerder van het gebied in opdracht van Groenalliantie Midden-Holland – voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan door vallende bomen of takken. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn problemen geven. Het Reeuwijkse Hout blijft toegankelijk voor recreanten. Paden langs bosvakken worden tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten. Het evenemententerrein gebruikt Staatsbosbeheer voor de opslag van hout.

Herplant van gezond bos
Daar waar in het Reeuwijkse Hout open plekken ontstaan als gevolg van de essenkap, plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen. Dat gebeurt op z’n vroegst in het najaar van 2022. Er komt gemengd bos – 35 verschillende soorten zoals de wilg, berk, els, meidoorn, hazelaar, zomereik en vlier – voor in de plaats. Deze variëteit aan bomen en struiken verhoogt de biodiversiteit en verkleint de kans op ziektes.

Essentaksterfte
De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de schimmelziekte essentaksterfte. Zo’n negentig procent van alle essen gaat hieraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere verkleuringen in de bast, weinig tot geen blad en veel dode takken. De boswachters inventariseren van te voren welke bomen zijn aangetast door de essentaksterfte en daarmee een gevaar vormen voor de bezoekers. Deze bomen worden voorzien van gekleurde stippen. In vakjargon heet dit blessen.

Groenalliantie Midden-Holland
Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in natuur- en recreatiegebieden in en om de Krimpenerwaard en de Reeuwijkse Plassen. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën