Vlnr: Ries de Vos, Gerbrand van Brussel en Alex Versloot
Vlnr: Ries de Vos, Gerbrand van Brussel en Alex Versloot

Beleggen is meer dan beleggen!

Algemeen

Bodegraven

Hoe je kunt beleggen zonder winstoogmerk maar met als “bijvangst” een aantal gezellige bijeenkomsten die ook nog geld kunnen opleveren.

door Eke Vos-Heikens

Beleggingsstudieclub Diezissjon. Als je dit hardop uitspreekt blijkt het fonetisch te zijn voor het Engelse woord ‘decision’. En beslissingen worden er genomen. Gezamenlijk, over de aan- en verkoop van aandelen, obligaties etc. Weloverwogen en op een heel speciale manier.

De club heeft ten doel haar leden inzicht te brengen in financiële aangelegenheden; beleggingsvraagstukken komen uitgebreid aan de orde. En natuurlijk wordt er belegd.

Ik heb gesproken met voorzitter Alex Versloot en lid Teun Zekveld. Beiden zijn al geruime tijd lid van deze beleggingsclub. Je bent natuurlijk ook niet zomaar voorzitter! De club bestaat sinds 1997 en heeft sinds kort 9 leden. Deze zijn in twee groepen verdeeld (spontaan ontstaan) die een soort competitie met elkaar aangaan. Ze hebben los van elkaar regelmatig telefonisch- of thuiscontact en komen eens per maand bij elkaar om de ‘groepsprestaties’ te vergelijken. Er is een zekere competitie tussen de groepen.

Door zelf te puzzelen in de wereld van aandelen, beleggingen, bedrijven, ontwikkelingen in Amerika en China en de invloed van en op Europa en ons land word je wijzer in de wereld. De maandelijkse bijeenkomsten zijn gezellig, maar het financiële doel van beleggen wordt zeker niet uit het oog verloren.

Hoe werkt het

De deelnemers betalen entree van circa 6.000 euro, dat is dan meteen de beurswaarde per lid. De groepen werken op twee verschillende manieren (de ene groep volledig digitaal en de andere meer traditioneel, door bijvoorbeeld het bijhouden van de kranten) om de beursnoteringen te volgen en te handelen. Ze doen dat heel voorzichtig en weloverwogen. Wil iemand iets aan- of verkopen, dan moeten minimaal drie leden (per groep) het daar mee eens zijn.

De ‘digitale groep’ communiceert per mail of app en de andere groep komt fysiek bij elkaar en heeft wekelijks een middag waarin gebrainstormd wordt over wat wijsheid is en wat lucratief lijkt om te doen. Dat zijn volgens de heren gezellige middagen, naast de maandelijkse gezamenlijke bijeenkomst. Er ontstaat dus een “competitie” tussen de twee groepen, want wat is er leuker dan te kunnen zeggen dat jij in die maand meer hebt binnengehaald dan de ander.

Het geld dat gebruikt wordt staat op een bankrekening van de beleggingsclub, waar ieder lid inzicht in heeft, en daarmee wordt ‘gehandeld’. De deelnemers hebben dus geen direct voor- of nadeel, van het handelen. “Maar iedereen voelt zich verantwoordelijk”.

Het nadeel van een verkoop wordt door de gezamenlijke rekening opgevangen en het voordeel eveneens. Mocht het voordeel wel erg groot zijn, dan wordt er uitgekeerd aan de deelnemers. Dit om de gezamenlijke pot niet al te groot te laten worden.

Gezelligheid kent geen (leer-)geld

De leden die al langer bij de groep zitten, zijn trots dat zij de afgelopen jaren een beter rendement hebben behaald dan de AEX-index. Zij zien het helemaal zitten om nieuwe leden, jongere leden, wegwijs te maken in de wereld van beleggingen.

Ook dames, die nu ook vaak deelnemen aan het bedrijfsleven, zijn van harte welkom. “Beleggen is hot, nu geen rente, en toch betalen in box 3, dus wat belet u om lid te worden? Heb je een meevaller uit een erfenis, bijbaan of ander spaargeld, dan levert dat geld nog wat op. Bij de bank betaal je rente boven een bepaald bedrag”, aldus Alex en Teun.

Maar ook al heb je niet zoveel, de inleg is relatief laag en je leert er mee om te gaan. Maar duidelijk zal zijn dat voor de leden van Diezissjon het geld niet het belangrijkste is. De avonden en de spanning over de opbrengst geven een enorme gezelligheid. Het geld is daarvoor een middel en geen doel op zich. Er is zelfs elk jaar een voorspelling te doen over de uitslag van de AEX aan het eind van dat jaar. Wie het dichtst bij de werkelijkheid zit, is goed voor een fles wijn. Wie wil dat niet?

Open en transparant

Wat de heren tot slot graag, naast hun enthousiasme nog aan mij kwijt willen is dat er van elke bijeenkomst, die op basis van een agenda wordt gehouden, een uitstekend verslag wordt gemaakt door de nu nog enige dame in het gezelschap. Zij zoekt eigenlijk ook wel een ‘maatje’ tussen alle heren. Beleggen is dus meer dan beleggen; het is gezelligheid die wat kan opbrengen.

Advertentie

Categorieën