Afbeelding

Vissen in Bodegraafs viswater

Sport Sport verbindt

Het lijkt een rage te zijn. Tv-programma’s met dames die sportvissen en regelmatig zie je plaatjes waar enorme vissen door stralende visser vol trots worden geshowd. Aan de boerderijweg staat de 12-jarige Thomas Verhoeks aan de Nico Eppingplas te vissen voor een wedstrijd. 

door Marlien van Leeuwen

Achter elkaar haalt hij visjes naar boven. Voorentjes volgens Thomas. Van miezerig formaat maar alle centimeters tellen. Naast hem in het gras (dat door het druilerige weer in een modderpoel is veranderd) staan twee emmers waarvan één met een gat in het deksel en daar gaan dus al die miezerige visjes in. Tot de meeting en dan worden ze allemaal weer teruggezet.

Relaxed

Desgevraagd wil Thomas wel even vertellen. Maar zijn ogen blijven strak op de dobber gericht. Thomas: “Ik vind het wel lekker relaxed. Het is mijn uitlaatklep.” Op de vraag waar die uitlaatklep dan voor nodig is legt Thomas uit dat hij vindt dat hij veel huiswerk heeft. Teveel. Hij zit nu drie jaar bij de visclub maar voor die tijd viste hij ook al bij de kerkvijver. (De grote vijver bij de Bethel- en de Salvatorkerk.) 

Weer een visje dat gretig heeft gehapt in de made. “Vliegenlarven,” legt Thomas uit wijzend op het bakje met krioelende beestjes.” Daarnaast staat een emmer met voer waar ballen van gemaakt worden om vervolgens in de vijver geworpen te worden op de plaats waar de dobber weer komt te liggen. Thomas: “Als je begint doe je lood aan het visdraad zodat je dobber zinkt. Als de dobber niet meer zinkt maar net met het puntje boven blijft drijven dan ligt je haakje goed. Dan moeten er nog wel kleine stukjes lood bij zodat je dobber niet omvalt en netjes met het puntje naar boven blijft drijven. Een heel klein puntje boven water is volgens Thomas het beste: “Dan zie je gelijk als de vis eraan zit.” 

De 68 jarige Koos van Wijk rijdt met zijn rode autootje heen en weer. Koos is al 28 jaar lid waarvan 21 jaar actief voor de vereniging. Hij is degene die mede de wedstrijden organiseert en zorgt dat de vis uitgezet wordt. Koos: “Dit hier is de kweekvijver, daar zetten we de karpers uit als ze minimaal 1.2 kilo zwaar zijn. Daarmee zijn ze te groot voor de aalscholvers (die per dag hun eigen lichaamsgewicht opvreten) Zijn ze eenmaal zes kilo zwaar dan gaan ze naar het water aan de andere kant van het fietspad.” 

1200 leden

Aan de aanschaf van die vis hangt natuurlijk een prijskaartje. Koos: “Kinderen tot 14 jaar mogen gratis vissen. Boven die leeftijd of als je op roofvis wil vissen (snoek, snoekbaars, baars) dan moeten je een vispas kopen. Op de visapp kun je zien in welk water je mag vissen. Op de grote jongens (die van meer dan zes kilo) wordt ’s nachts gevist. De nachtwedstrijden waar er van vrijdagavond 20:00 uur tot de volgende morgen 9:00 uur gevist wordt. Het kan natuurlijk niet uitblijven, de telefoon van Koos staat vol met trotse vissers met zo’n enorm exemplaar in de handen. Hoeveel leden bij benadering? Koos: “Op dit moment 1200.” Voor de zekerheid vragen we het nog even na, maar het zijn er echt 1200. Koos: “Met de corona zijn er zo’n 450 bijgekomen. Maar dan nog er zijn dus heel veel visliefhebbers. En ze komen niet alleen uit onze gemeente.

Advertentie

Categorieën