Foto:
Anders bekeken

Twijfelachtig

Moord en doodslag? Nee, maar wat zich afspeelt in de gelederen van de lokale VVD is natuurlijk wel opvallend. Vooropgesteld: geweldig dat mensen zich beschikbaar stellen voor de gemeenteraad. En het is ook heel fijn dat mensen als bestuurder een bijdrage leveren aan een politieke partij. Hoe komt het dan toch dat ze elkaar in de haren vliegen, elkaar beschuldigen van onoorbare zaken en ook nog eens elkanders integriteit in twijfel trekken?

Politieke verschillen zijn verklaarbaar. De termen links en rechts duiden op een andere maatschappelijke visie. Da’s mooi, het maakt het leven leuker als je elkaar de nieren proeft. Debatten helpen verschillen te overwinnen. Links levert een beetje in, rechts doet wat water bij de wijn, en vooruit met de geit. Op basis van argumenten overtuigen, da’s toch ultiem politiek genot? 

Wat het is, weet ik ook niet, maar sinds de zondagssluiting van winkels geen echt issue meer is, wordt inhoudelijk nauwelijks echt gediscussieerd. Of somt u zo uit het hoofd vijf of drie interessante debatten op met politieke verschillen als inzet? Jammer, wellicht dat de komende verkiezingen daar verandering in brengen, in het stemhokje tellen immers de verschillen. 

Maar bij de VVD Bodegraven-Reeuwijk overheerst haat en nijd. Het dispuut oogt eenvoudig: een raadslid gelooft niet in een plan van zijn partij, ventileert zijn mening daarover in het openbaar en beschimpt een of meer van zijn partijgenoten. Dom, niet aardig, maar eerlijk gezegd best menselijk. Wie maakt zich nooit schuldig aan een roddel over een buur, een vriend, een collega? We zijn mensen, het is niet anders. Maar de onenigheid daarover is zo hoog opgelopen dat op basis van dit gedoe zelfs een nieuwe partij is geboren, Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk. Vooropgesteld: politici moeten vooral meningen geven, dan snap ik ze. Maar of deze gang van zaken het vertrouwen in de politiek goed doet? Twijfelachtig.

Meer berichten