Foto:

Een stukje op iemands levenspad meelopen

Ik kan voor niemand de problemen oplossen maar wil wel met hen meedenken en hen omhoog tillen. Neem een hielspoor; het kan echt lichamelijk zijn maar het kan ook een berg emoties zijn en die kunnen ze dan bij mij kwijt. Ik luister oprecht. Door af te stemmen op de patiënt en door te vragen komen de verhalen los. Healing Steps waar Joyce Koster-Min door middel van drukpuntmassage haar patiënten verlichting brengt.

door Marlien van Leeuwen

Joyce studeerde in 2006 af aan de Haagse Academie voor natuur geneeswijze. Westers opgeleid zoals dat heet met vakken als anatomie, fysiologie en psychosociale basiskennis. Zo mocht ze als reflexzone therapeut aan het werk. Reflexologie is een massage van drukpunten op de voeten en handen. Met als uitgangspunt dat alle organen en lichaamsdelen via energiebanen in verbinding staan met de handpalmen en voetzolen. Door hier druk op uit te oefenen, worden organen en lichaamsdelen bereikt en behandeld. Joyce was onverzadigbaar naar kennis en bleef zich bijscholen. Eén van die bijscholingen volgde ze bij Marga van Erp. Joyce; ” Zij introduceerde de meridianen (de energiebanen) in de reflexologie van handen en voeten. Op de onderarmen en onderbenen lopen deze aan de oppervlakte en zo kun je naast de drukpunten op de voeten of handen ook de meridianen meenemen tijdens een behandeling.

Reflexologie en acupunctuur hebben veel met elkaar gemeen. Bij beide stimuleer je de drukpunten en meridianen. Bij acupunctuur door middel van naaldjes en als reflexoloog masseer ik. Het verschil tussen de Chinese en Westerse benadering zit hem meer in het feit dat de Chinezen lichaam en geest als één zien. Kortweg samengevat, daar waar de oorzaak begonnen is hoeft niet per definitie de plek te zijn waar de pijn zich manifesteert. De oorzaak moet je als therapeut dus zien te achterhalen.

Soms voel ik aan de voeten dat ik iemand niet kan helpen. Een weten wat ik niet kan omschrijven. Neem osteoporose (botontkalking) een proces wat onomkeerbaar is. Ik ben een workshop lichaamsmassage gaan volgen. Dan kan ik toch nog wat verlichting brengen.

Ooit kwam er iemand in mijn praktijk die last had van het litteken. Wat helpt er naast de massage? Zo kwam ik op lavendelolie. Het stimuleerde niet alleen het littekenweefsel maar zorgde ook voor verlichting toen ik zelf een behoorlijke ‘jaap’ had opgelopen. 

Elke stap die ik zette was enorm pijnlijk, na de behandeling met lavendelolie kon ik binnen een uur weer normaal lopen. Zo begon mijn fascinatie voor oliën als ondersteuning bij klachten.

Tijdens de lockdown kon ik door die oliën toch patiënten bijstaan. Zij beschreven hun klachten en met behulp van het boek Aromecum (een aromatherapie encyclopedie) maakte ik een mix van oliën in een klein flesje (met een rollertje om makkelijk aan te brengen). Het bracht verlichting en soms zelfs verdween de klacht. Het mengen doe ik deels op gevoel want veel oliën hebben vrijwel dezelfde werking, maar net niet helemaal.

Helende stapjes, alles staat met elkaar in verbinding. Emoties kunnen klachten veroorzaken, maar klachten kunnen ook emoties opleveren. Ik werk met mijn hart en dat doe ik heel erg graag. Dankbaar dat ik de kennis heb opgedaan zodat ik daadwerkelijk kan helpen.

Meer berichten