In de pauze van de presentatie, toont de familie Kooistra zich reuze nieuwsgierig naar het boek. In het midden schrijver Ruud Kooistra.
In de pauze van de presentatie, toont de familie Kooistra zich reuze nieuwsgierig naar het boek. In het midden schrijver Ruud Kooistra. Foto: St Historische Kring Bodegraven

Noordzijde 83, een boek over bijzondere familie

Algemeen

Een boek over één huis aan de Noordzijde? Dat mag dan wel een bijzonder huis zijn, zal een aantal van u denken. Nou, het huis niet, maar de bewoners wel.

In november 1920 werden de huizen aan het Rode Dorp, zoals het buurtje aan de Noordzijde heet, opgeleverd. Het gezin Kooistra-Van Dam trok er als eerste bewoners in en bracht er 18 kinderen groot. Kleinzoon Ruud Kooistra tekende het levensverhaal op van opa en oma Harmen en Klazina Kooistra en hun grote gezin. 

Van Friesland naar Bodegraven

Ruud deed zijn werk grondig. Hij speurde de stamboom van zijn grootouders na tot hij niet verder terug kon in de geschiedenis. Het einde van die speurtocht is het begin van het boek dat daarmee start in 1640. In grote stappen wordt de lezer door de eeuwen heen meegenomen naar 1912, het jaar waarin de 22-jarige Harmen Kooistra zijn geluk gaat beproeven in Bodegraven. De geboren Fries gaat bij de kaasfabriek gaat werken en zal dat tot ná zijn pensionering blijven doen. 

De familie Kooistra is een bekende naam binnen het Bodegraafse. Niet alleen de grote kinderschare zorgt voor die bekendheid. De familie heeft zich ook altijd met gemengd in het sociale leven van het kaasdorp.

Beschrijvingen

In het boek schrijft Ruud: “De gebeurtenissen van toen worden levensechter als je de verhalen uit de eigen familiekring hoort, als je op die manier te weten komt hoe het leven er toen uitzag.” Deze passage is typerend voor het boek. Veel Bodegravers zullen de beschrijvingen herkennen. Over de winkels die er toen waren, de dichtgevroren Oude Rijn en de spelletjes die de kinderen speelden. En ze zullen ook weer nieuwe dingen te weten komen. Het is een boek waarin een manier van leven wordt beschreven die past in het tijdsbeeld van toen. Daarnaast laat het een familie zien die weet wat warmte geven is, waar plezier en verdriet elkaar afwisselen, maar waar uiteindelijk positiviteit altijd overwint. En een familie waarin eerst zwanger worden en daarna over een bruiloft nadenken ook wel een traditie lijkt.

De schrijver doet niet alleen de familie Kooistra plezier met dit boek, ook veel (oud-)Bodegravers zullen het met plezier lezen. Al zal die laatste groep gaandeweg het boek wel wat moeite krijgen om al de namen uit elkaar te houden. Het vernoemen van familieleden is namelijk ook zo’n traditie, en na een aantal generaties raakt een niet-Kooistra de draad kwijt. Het doet er eigenlijk ook niet veel toe, de herinneringen blijven interessant om te lezen.

Het boek ‘Noordzijde 83’ is een uitgave van de Stichting Historische Kring Bodegraven. Het boek is op maandag 13 september ten doop gehouden in ’t Anker en is te koop in de plaatselijke boekhandel.

Tekst: Elly de Knikker

Leendert Spijker, voorzitter Historische Kring, overhandigt het eerste exemplaar van het boek Noordzijde 83 aan Ank Kooistra, een van de twee nog levende kinderen van Harmen en Klazina.

Advertentie

Categorieën