Foto:

Duurzaamheidsfeestje onder een kietelend najaarszonnetje

De zon liet zich van zijn gulle en energieke kant zien op de Dag van de Duurzaamheid. De aangename stralen zorgden voor een extra feestelijk tintje in de Hortus Populus. In deze ‘tuin van het volk’ vierde de Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk haar tienjarig bestaan.

door Ad van den Herik

Nee, de Romeinen hadden uiteraard geen zonnepanelen op het dak van hun manschappenverblijf dat een kleine twee millennia geleden werd gebouwd ter hoogte van het huidige Willemsplein in Bodegraven. De replica van (een deel van) deze soldatenbarak die de tienjarige Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk in de Hortus Populus door architect Gert Jacob de Graaf liet nabouwen, haalt zijn energie wel uit zonnecellen. Toch toonden de veroveraars van zo’n 2000 jaar geleden zich meesters in duurzaamheid en maakten zij op verschillende manieren handig gebruik van natuurlijke omstandigheden. De Graaf: ”Kijk, hier hebben we net als de Romeinen leemstenen gebruikt. Leem wordt in mallen gedroogd door de zon en daar is dus geen gas voor nodig om ze af te bakken. Deze stenen worden in de bouw steeds meer gebruikt en toegepast.’’

Terugverdientijd

Even voordat De Graaf tekst en uitleg gaf mocht duurzaamheidswethouder Kees Oskam (CU) de Romeinse barak officieel openen. Niet met het doorknippen van een lintje, maar door op een hoorn te blazen. “Duurzaamheid heeft niks met links of rechts te maken. We hebben met elkaar wat op te lossen,’’ meent Oskam. De wethouder denkt dat de recente (explosieve) stijging van de energieprijzen voor sommigen zeker vervelend kan uitpakken. Tegelijkertijd hoopt hij dat dit leidt tot een proces van bewustwording en verbinding om verder te verduurzamen. “Bij zonnepanelen of een warmtepomp hebben we het altijd over de terugverdientijd, maar dan vraag ik weleens of mensen dat ook doen bij een vliegvakantie die zij maken,’’ geeft Oskam de omstanders te overdenken.

Groenteabonnementen

De Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk maakt vanaf begin 2016 gebruik van het perceel dat ligt ingeklemd tussen de oostkant van de wijk Weideveld en het Limespark. In die ruim vijf jaar transformeerde het weiland tot Hortus Populus. Met onder andere een groentetuin en boomgaard. In 2019 maakte de stichting een begin met het uitgeven van groenteabonnementen, beschrijft voorzitter Esther van den Bor de ontwikkelingen. “Daarmee hebben we een hele verplichting op de hals gehaald voor onze vrijwilligers, want een tuin bijhouden is meer dan een krop sla uit de grond trekken. We zijn begonnen met 50 abonnementen en doorgegroeid naar 100. Maar we doen nog veel meer: het geven van lezingen en activiteiten voor kinderen,’’ voegt Van den Bor nog toe. 

Meer berichten