Directiewisseling bij Het Evertshuis (op de foto: Ton van Rheenen)
Directiewisseling bij Het Evertshuis (op de foto: Ton van Rheenen)

Directiewisseling bij Het Evertshuis

Algemeen

Tekst: Henri Stolwijk

Het Evertshuis krijgt een nieuwe directeur. Per 1 november neemt Jackie van der Vlis de scepter over, vooralsnog als waarnemer. De vorige directeur, Ton van Rheenen, heeft “in goed overleg” zijn functie neergelegd vanwege verschil van inzicht in de te volgen strategie. Van Rheenen volgde eind 2017 Leo Hörnig op. Van der Vlis, die tot voor kort deel uitmaakte van het bestuur van het Evertshuis, heeft als belangrijkste opdracht ‘revitalisering van het Evertshuis’. Voorzitter Cor de Raadt: “We willen de verbintenis met de lokale partners versterken. Jacky beschikt daarvoor over de juiste kwaliteiten en kennis”. De in Bodegraven wonende Van der Vlis heeft als marketeer en fondsenwerver gewerkt in de theaterwereld, zij zat sinds 2017 in het bestuur van het Evertshuis.

Moeilijke periode

Het Evertshuis maakt financieel en organisatorisch een zeer moeilijke periode door. Op de horeca-exploitatie moest fors geld worden toegelegd. Deze activiteit is recent voor eigen rekening en risico overgenomen door Toine van Niekerk. Hij was eerder betrokken bij de exploitatie van het Wierickehuis in Nieuwerbrug.

Er wordt naarstig gezocht naar andere financiële oplossingen: aan de ene kant subsidieert de gemeente de culturele activiteiten en de theaterprojecten met 375.000 euro per jaar, anderzijds betaalt het Evertshuis 130.000 euro aan huur. Inclusief de verhuur van een gedeelte van het gebouw aan de gemeente t.b.v. Burgerzaken brengen huuropbrengsten aan derden veel te weinig in het laatje om de exploitatie rond te maken.

Nieuwe adviseur

Burgerzaken verhuist vermoedelijk terug naar het Raadhuis, omdat daar inmiddels veel ruimte leeg staat. In opdracht van de gemeenteraad heeft wethouder Odd Wagner onderzocht of een gedeelte van het Evertshuis omgebouwd zou kunnen worden naar appartementen, waarbij de bibliotheek en het theater behouden zouden moeten blijven. Financieel blijkt dat eigenlijk niet haalbaar, de appartementen zouden met prijzen rond de 1 miljoen euro veel te duur worden. De zoektocht gaat door: recent heeft het gemeentebestuur een nieuwe procesadviseur ingehuurd die de gang van zaken rondom het Evertshuis in ogenschouw neemt.

Uitgekleed

Intussen wordt de rol van het Evertshuis steeds verder uitgekleed. Met de opening van het Groene HartHuys in de Bouwsteeg is een nieuw podium ontstaan voor kunst, cultuur en historie. Er zijn vergaande plannen om in het centrum een nieuw Kaasmuseum te vestigen dat tevens dienst moet doen als VVV-kantoor. Het Kaasmuseum zit nu nog in het Evertshuis. Er worden ook discussies gevoerd over de grootte van de bibliotheek: door de veranderingen in de maatschappij lijkt die te groot in zijn jasje te zitten.

Advertentie

Categorieën