<p>Felicitas, Francis, Melanie en Bianca</p>

Felicitas, Francis, Melanie en Bianca

(Foto:)

Toch een Sinterklaasintocht in Bodegraven

Bodegraven

Op zaterdag 20 november komt Sinterklaas weer aan in Bodegraven. In tegenstelling tot eerdere jaren is de organisatie niet in handen van de BOV maar van vier moeders die het niet over hun hart konden verkrijgen dat het feest wéér niet doorging. “Want dit is al het tweede jaar dat het feest op de tocht staat, wat gebeurt er dan volgend jaar?”

door Lars Ferwerda

Het begon allemaal met een klein idee van Bianca, Felicitas, Melanie en Francis, vier moeders met kinderen die nog volop geloven. Na het nieuwsbericht dat de Sinterklaasintocht niet doorging wilde ze iets doen. Bianca: “We wisten niet wat het moest worden en hadden nog geen idee van wat er bij kwam kijken. Wij wilden dat alle kinderen van Bodegraven Sinterklaas konden ontmoeten, hoe dan ook! Het moest toegankelijk zijn voor iedereen, en dus een gratis activiteit worden. Een leuke ontmoeting, die in de buitenlucht gevierd wordt, waarbij er geen QR-code wordt gevraagd zodat die toegankelijk is voor iedereen.” Felicitas: “De reden dat we hier aan begonnen zijn is dat het je raakt als moeder als Sinterklaas niet door kan gaan. Wij zitten in de fase dat de kinderen nog geloven en met Sinterklaas maak je herinneringen en het is echte nostalgie.”

Felicitas vervolgt: “Wij hebben eerst een Facebook-pagina opgestart: Sinterklaas ontmoeting Bodegraven. In eerste instantie wilde wij een korte ontmoeting in het centrum van Bodegraven realiseren en ieder kind de gelegenheid geven een tekening te geven aan Sint en piet. Het idee van het ontwerpen van een tekening, die tegelijkertijd als flyer fungeerde, was geboren.

Contact met gemeente

Niet veel later, werden ze benaderd door de gemeente. Bianca: “Die wilde met ons in gesprek om meer duidelijkheid te krijgen over ons initiatief. De gemeente gaf in eerste instantie geen goedkeuring voor onze activiteit. Zij gaven als reden, dat wij een organisatie zijn met een evenement die moet voldoen aan bepaalde regels. Dat was niet onze bedoeling. Maar het belangrijkste was dat iedereen Sinterklaas moet kunnen vieren, dat was onze insteek en dat is ook waarmee we de gemeente hebben overtuigd. Uiteindelijk verliep het contact met de gemeente goed.

De versoepelingen die vanaf 25 september ingingen hebben in het voordeel gewerkt van de intocht. Felicitas: “Naar aanleiding van dat goede nieuws, konden wij het groter gaan aanpakken. Nu wij toch zo gedreven waren, stelden wij onze koers bij. We maken er nu een groot feest van.”

Iedereen helpt

Zonder het bedrijfsleven was het hele Sinterklaasfeest niet mogelijk geweest. Bij het organiseren van de intocht was te merken dat het onderwerp echt leefde onder de mensen en iedereen wilde dan ook meehelpen. Melanie: “Bij het organiseren van een evenement komt het nodige kijken. Daarom is de samenwerking opgezocht met Versluys Groep die zorgt voor de verkeersveiligheid, en het Rode Kruis, die zorgt voor de EHBO. Het bedrijfsleven stelde bijvoorbeeld leuke kleine cadeau’s beschikbaar voor de weggeefpiet en zorgt voor een locatie waarin de pieten zich kunnen omkleden. Er zijn op de dag van de intocht veel verschillende themapieten die vooral in de Kerkstraat staan. Er zijn onder meer fruitpieten, een lichtjespiet en dus zelfs een weggeefpiet. Daar in de Kerkstraat kan je de kleurplaat, die ook in deze krant heeft gestaan, inleveren.  

De intocht

Op de dag van de intocht, zaterdag 20 november zijn om 14:00 uur de eerste pieten te zien in de Kerkstraat. Er wordt ook muziek gedraaid op het Raadhuisplein en om 14.15 komt Sinterklaas aan, hoe dat is nog een verrassing. Daarna is hij een klein halfuurtje te zien op het plein.

Bezorgde moeders

Afgelopen week ontstond er wat ophef op social media. “Wij willen benadrukken, dat wij als bezorgde moeders hebben gehandeld. Wij zijn nu wel als organisator aangemerkt van dit feest maar het is nooit onze intentie geweest om de jaarlijkse Sinterklaasintocht over te nemen van de BOV. Wij wilden een alternatief bedenken omdat we de ontroostbare kindergezichtjes niet over ons hart konden verkrijgen. Wat we alleen niet wisten is dat de BOV alsnog een feest had bedacht, wat afgelopen weekend werd georganiseerd in het Evertshuis.” De dames sluiten gezamenlijk af: “Dit jaar hebben we de stoute schoenen aangetrokken maar wij hopen oprecht dat de BOV volgend jaar weer een leuke intocht zal organiseren.”

Meer berichten