Ina van der Velde en Peter Evander voor hun huis in Zweden.
Ina van der Velde en Peter Evander voor hun huis in Zweden. Foto: Peter Evander

‘We gaan in Zweden doen waar we energie van krijgen’

Algemeen

Reeuwijk/Värmland

Peter Evander was tien jaar toen hij met zijn moeder uit het Zweedse Malmö naar Gouda kwam. 46 jaar later gaat hij terug. Het is een nieuw avontuur, samen met zijn partner, Ina van der Velde. Het huis aan de Rendiermos is inmiddels verkocht. De laatste dagen woonden ze in een plashuisje in Reeuwijk.

door Stefanie Peters 

Op 10 november stapten ze op de boot en 11 november kwamen ze aan in Zweden. Peter: “We dachten al een tijdje na over emigreren naar Zweden. We zijn in onze vakanties telkens naar Zweden gegaan en we hebben huisjes in alle windstreken gehuurd. 

Zweden is zo mooi! En we kunnen er leven zoals we dat zelf willen: in harmonie met de natuur, met rust en ruimte om ons heen. In Nederland is het druk. Je staat vast in de file. Rust is ver te zoeken. Dat wilden we niet meer. 

In Zweden willen we ons leven leiden op een manier die bij ons past. Back to basic, zelfvoorzienend en in samenhang met de natuur. En misschien bouw ik wel mijn eigen ‘timmerhus’ of kopen we een caravan en gaan we als mobiele nomaden leven.”

Back to basic

Die hang naar de natuur vind je terug in Peter en Ina hun ‘high fives’: een soort levensfilosofie. De vier andere pijlers zijn minder stress, meer vrije tijd, fitter en vitaler leven en ontdekken en ontmoeten. Het zijn dingen die in het drukke Nederland, met steeds minder ruimte en met veel ‘moeten’, niet lukte, maar waar ze in Zweden wél invulling aan kunnen geven. Een voorbeeld: Peter is een liefhebber van motorrijden. 

In Nederland ben je dan al snel op de snelweg aangewezen en sta je nogal eens in de file. In Zweden kun je urenlang rijden door bossen en langs meren zonder een andere weggebruiker tegen te komen. Zelfs inhalen gebeurt zelden. Peter: “Natuurlijk moet je wel op blijven letten, bijvoorbeeld op overstekend wild zoals een eland. Die 600 kilo wil je echt niet bovenop je krijgen.” 

Maar het teruggaan naar de natuur zit hem ook in andere dingen. Zo willen Peter en Ina een eigen moestuin beginnen, gebruiken ze water uit een eigen bron en gebruiken ze alleen natuurvriendelijke producten.

Oeko of Euko?

Het leven in Zweden levert ook geinige situaties op. Peter is zelf half Zweeds en half Noors en de Zweedse taal gaat hem daardoor prima af. Maar aangezien ze in Zweden ook dialecten kennen, zijn er soms situaties waarbij zelfs Peter moeilijkheden ondervindt met de uitspraak. Peter: “We waren een keer in Zweden bij een autoverhuurbedrijf. Ik vraag aan die man waar het benzinestation met de naam ‘Euko’ is. Maar omdat het dialect daar net even anders was, begreep de man me niet meteen. Na even te hebben nagedacht gaf hij aan dat hij een benzinestation met die naam niet kende. Wel kende hij er eentje met de naam Oeko. Ik moest mijn mond helemaal verbouwen om het net zo uit te spreken als hij!” 

Ook qua gewoontes gaat het soms net even anders in Zweden. Zo zag Peter een keer een familie voorbij komen met een barbecue op een slee, maar geen eten. Dat zou een karig maal worden, dacht Peter. “Maar terwijl moeder de vrouw de barbecue oppookte, boorde de man een gat in het ijs en hengelde hij meerdere vissen naar boven, fileerde ze ter plekke en gooide ze daarna op de barbecue.”

Veel Nederlanders (en Belgen)

In Värmland, waar Peter en Ina wonen, wonen veel Nederlanders en Belgen. Zo runt de Belgische familie Coppens (bekend van TV) een camping bij hen in de buurt. En een Hollander maakt mountainbikes op maat. Met deze mensen wil Peter graag kennis maken. Hoe hebben zij het proces doorlopen om zich in Zweden te vestigen en hoe hebben zij hun leven ingevuld? Peter wil die kennis weer doorgeven aan mensen die ook willen emigreren naar Zweden, want Nederlanders zijn ‘gewild’. Peter: “Zweden heeft te kampen met leegloop. De jongeren vestigen zich in de steden en de landelijke gebieden vergrijzen. 

Veel Zweedse gemeenten proberen daar iets aan te doen en hebben bijvoorbeeld de weg naar de jaarlijkse EmigratieBeurs in Houten gevonden. Ik draag ook mijn steentje bij. Op onze website geef ik tips over de mooie plekken in Zweden (zoals de dertig natuurparken), maar ook over zaken als het Zweedse belastingstelsel.”

Dag Reeuwijk

In Zweden wacht Peter en Ina een ander leven. Ondanks dat Nederland niet ver weg is, zitten ze niet meer dicht in de buurt van familie en vrienden. Ook even snel naar de supermarkt gaan, is er niet meer bij: de eerste supermarkt is 20 kilometer verderop. Maar de kinderen (vijf in totaal) vinden het avontuur van hun ouders ‘helemaal prima’. Een dochter van Ina studeert zelfs op dit moment in Oslo. 

Alle vijf de kinderen zijn al meerdere keren in Zweden op bezoek geweest en vinden het er heerlijk. En vrienden komen ook op bezoek. Daarnaast blijven Peter en Ina geregeld naar Nederland komen. En door andere Nederlanders te helpen met emigratieplannen naar Zweden, blijft ook op die manier de link naar Nederland in stand. 

Benieuwd naar de avonturen van Peter en Ina? Op de website ijskoudkappen.nl houdt Ina blogs bij en vind je allerlei informatie over Zweden voor vakantie en/of emigratieplannen.