Andre Nuijen hier rechts op de foto
Andre Nuijen hier rechts op de foto (Foto: )
Kijk op Vrijwilliger

Kijk op vrijwilliger: Andre Nuijen

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?

Ik doe vrijwilligerswerk voor EHBO Reeuwijk-Brug en ben onderdeel van het bestuur. Onze taak is om de leden scherp te houden op het gebied van EHBO en we zijn verantwoordelijk voor alle feesten en partijen. Tenminste, ze komen bij ons terecht zodra er een vergunning vanuit de gemeente is. Ook doe ik vrijwilligerswerk voor zwembad de Fuut in Reeuwijk. Een collega vroeg me om mee te denken met het schrijven van een EHBO-cursus voor het zwembad, zodat de toezichthouders die aan het bad staan ook adequaat kunnen handelen wanneer dat nodig is. 

Een tijd geleden is het zwembad overgegaan naar een stichting omdat aanvankelijk de gemeente het zwembad in Reeuwijk wilde wegbezuinigen. Omdat in hun ogen één zwembad voldoende zou zijn voor de hele gemeente. Maar er ontstond veel protest vanuit de Reeuwijkse bevolking omdat we hier ook veel water hebben. Je kan de mensen vanuit hier niet helemaal naar Bodegraven laten reizen, dat kan je ze niet aandoen. Toen is er een stichting ontstaan. 

Een van de eisen bij een stichting is dat er BHV/EHBO aanwezig is en dat de mensen die toezicht houden voldoende geschoold zijn. Daarom hebben we samen met een instructeur een aangepast programma geschreven zodat de specifieke gevallen gedekt zijn. Degene die aan het bad staat moet bijvoorbeeld drie keer per jaar op herhalingsles. Zo weten we waar we mee bezig zijn en dat geeft de bezoeker wel zo’n veilig gevoel, haha! Ik heb nu vier jaar geleden in samenwerking met een duikschool in Reeuwijk het programma geschreven, zij hielpen met name bij het gedeelte van het water naar de kant.

Wat zijn je drijfveren?

Ik hou van een feestje. Zeker Reeuwijk is een leuk en gezellig dorp. Het is allemaal een beetje voortgevloeid uit het waterspektakel waar ik jarenlang, samen met kennissen van mij, in de organisatie zat. Omdat er bij elk feestje tegenwoordig EHBO nodig is kan ik overal bij aanwezig zijn. Dan zing ik ook hard mee en kan ik lekker meehossen! Dan heb ik ook veel plezier. Ik kom per jaar op een feest of zeven. Maar er wordt sowieso niet gedronken, want als het nodig is dan moet je wel kunnen omschakelen. Ik vind het leuk dat ik door mijn werk bij de EHBO kan bij dragen aan het organiseren van zulke feesten. 

Waarom heb je gekozen voor deze organisatie?

Je komt in een organisatie terecht die ook veel aandacht besteedt aan het sociale, niet stampen van de materie maar ook aandacht voor elkaar. De EHBO-lessen zouden kunnen volstaan met zeven thema-avonden per jaar maar wij zitten op dertien. Dat geeft wel aan dat bij vrijwilligerswerk gezelligheid ook een belangrijke factor is.

Meer berichten