<p>Ange Schoenmaeckers in haar atelier in Reeuwijk.</p>

Ange Schoenmaeckers in haar atelier in Reeuwijk.

(Foto: Stefanie Peters)

Mijn glas-creaties doen wat met mensen

REEUWIJK-BRUG

Het is eind 2020. Ange Schoenmaeckers uit Reeuwijk-Brug heeft net een nieuwe zzp-opdracht ontvangen. In februari 2021 kreeg ze corona. Dat betekende met hoge koorts, met de laptop op schoot, door blijven werken. Want in 2020 bleken de opdrachten en vacatures niet voor het oprapen te liggen. Echter, dat doorwerken eiste zijn tol. Ange herstelde niet en was na alles helemaal op. Ange: “In juni had ik zoiets van ‘het kan zo niet meer’. Minder uren werken of vakantie opnemen bij mijn werkgever was niet mogelijk. Toen besloot ik om mijn opdracht terug te geven. Op dat moment had ik geen baan en geen inkomsten meer. Maar dat was ook het moment dat ik echt voor mezelf ben gaan kiezen. Ik besefte dat ik dingen moest gaan doen die mij voldoening gaven. En toen kwam het glas op mijn pad.”

door Stefanie Peters

Als je door Ange haar huis loopt, hangt overal kunst. Schilderijen en beelden, alles is door Ange zelf gemaakt. Ze is ontzettend creatief. Dat is altijd zo geweest. Werken met glas deed ze hiervoor niet, maar ‘het kwam op haar pad’. Bij het werken met glas kreeg ze het gevoel: ‘Dit wil ik ontdekken, hier wil ik mee spelen.’ En dat spelen leidt tot prachtige, unieke kralen, die ze verwerkt in sieraden, bedels en ornamenten. Ange: “Met mijn sieraden maak ik een blijvend aandenken voor bijzondere momenten, van geboorte tot dood. Ik maak hangers waarin as is verwerkt, een hanger waar een plukje haar van een kleinkind in zit, een bloem van een bruidsboeket of een stukje stof van een bruidsjurk. Ik ben zelfs aan het experimenteren met moedermelk. Geen enkel sieraad is hetzelfde.” De sieraden van Ange maken veel los bij haar klanten. Ze is telkens verrast hoeveel het met mensen doet. Haar sieraden bieden mensen troost en blijdschap.

Uit nood geboren

Als corona niet op haar pad was gekomen, was Ange zeer waarschijnlijk op dezelfde voet verder gegaan met haar werk - werk dat haar niet 100 procent voldoening gaf. Door voor zichzelf te kiezen heeft Ange zichzelf eigenlijk ook een groot cadeau gegeven. Het is weliswaar een cadeau dat moet groeien en bloeien en misschien nog een beetje breekbaar is als glas, maar ook een cadeau waar zij heel gelukkig van wordt. Ange: “Ik wil bezig zijn met dingen die ik fijn vind. En van het werken met glas, het uiten van mijn creativiteit, word ik heel erg blij. Het past gewoon helemaal bij mij.”

Plannen voor de toekomst

In huis heeft het glaswerken ervoor gezorgd dat een kleine interne verhuizing heeft plaatsgevonden. De grote (slaap)kamer is Anges werkkamer geworden. De werkkamer voldoet aan alle veiligheidsmaatregelen, want werken met glas betekent werken met vuur. Op dit moment staat er één brander, maar Ange wil er graag nog een bij, zodat ze in de toekomst ook cursussen kan geven. De ruimte biedt ook mogelijkheden om andere creatieve workshops aan te bieden. Veel mooie plannen dus!


Meer berichten