Foto:

Laten we het leuk houden

Zoek de verschillen. Kijk hoe afgelopen week in de diverse kernen in onze gemeente Sinterklaas is ontvangen. Met shows in Nieuwerbrug en Driebruggen en een drive-through in Waarder en Reeuwijk-Brug, waar zoveel mogelijk rekening werd gehouden met de coronaregels. Net zoals bij de eerder in Bodegraven door de BOV georganiseerde Sinterklaasshows in het Evertshuis: drukbezocht, maar binnen de spelregels waarmee corona wordt bestreden.

Vier jonge moeders vonden dat niet genoeg, zij zetten een eigen intocht op stapel op het Raadhuisplein, vroegen en kregen officieel een vergunning. Op zichzelf een mooi initiatief, dit kinderfeest dient gevierd te worden. Via crowdfunding en social media werden donaties, sponsoren en ondersteuning gezocht. Het bleek in alle opzichten een doorslaand succes, dat grote belangstelling trok.

Toch past hier een kanttekening. Waar bijvoorbeeld bij de drive-through bij De Brug in Reeuwijk-Brug afstand houden het parool was, gold dat zaterdag bepaald niet in het centrum van Bodegraven. Foto’s en filmbeelden laten een op elkaar gepakte mensenmassa zien op en rond het plein. 

Meer verschillen waren zichtbaar. Op het Raadhuisplein bleken de pieten (voornamelijk) roetzwart. In Reeuwijk-Brug zag je een mengeling van (merendeels) roetveeg en (enkele) donker geschminkte pieten. Ook bij de Sinterklaasshows van de BOV traden vooral roetveegpieten op. Kinderen maakt het op zichzelf weinig uit, die geloven in de mythe rondom Sinterklaas. Volwassenen bepalen hoe de piet (knecht of assistent van de Sint?) eruit ziet. Het kinderfeest mag sowieso geen podium worden voor tegenstellingen. Want dat het in beginsel een fantastisch kinderfeest is, bleek overal, hoe het feest ook in de steigers was gezet. Op het Raadhuisplein, in het Evertshuis, bij de andere shows en bij de drive-throughs: overal blije gezichtjes, enthousiaste en energiek meezingende kinderen. 

Sinterklaas is een mooi feest dat we hopelijk tot in lengte van jaren blijven vieren. Een beetje aanpassen is niet zo moeilijk, zo houden we het leuk voor iedereen.

Meer berichten